Столичното парно посреща зимата с орязани пари за ремонти

Столичното парно посреща зимата с орязани пари за ремонти

Заради непроменените цени на топлоенергията от 1 август и недостатъчното повишение на тарифите на тока, произведен по комбиниран начин, "Топлофикация-София" била принудена за свие ремонтната си програма за 2007 г. от планираните 8 млн. лв. на 6 млн. лв. Това съобщи в понеделник изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски пред комисията по инженерна инфраструктура на Столична община.

Така топлоснабдителят ще посрещне зимата с орязани пари за ремонти, а и нямало време за такива, стана ясно от думите на Лилия Маутнер, член на борда .Тя допълни, че за тази година са подменени 1900 абонатни станции, остава да се сменят още 2900 съоръжения, за да се изпълни програмата. Това обаче ще стане, ако се усвои вторият транш от 15 млн. долара от Световната банка, блокирани до избора на консултант по продажбата на общинско-държавното дружество.

"Топлофикация-София" ревизира и инвестиционната си програма, както и прогнозите си за загуба, защото е увеличила разходите си за фонд "Работна заплата" с 35 на сто. Планираният отрицателен резултат е 28.28 млн. лв.

От дружеството съобщиха още, че са започнали да изпращат на длъжниците си предложения с варианти за уреждане на борчовете, сред които са опрощаване на лихви при договор за разсрочено плащане и погасяване на част от главницата. Топлофикацията има готовност и да изпрати свои експерти на общи събрание на етажната собственост за разясняване на новите начини за изчисляване на потребеното количество топлоенергия и проблемите със сградните инсталации.

Онези блокове, където е установено, че над 50 процента от парното отиват в общите части, вече се проверяват от фирмите за топлинно счетоводство, за да се предложи решение на потребителите. Единият вариант е те да се откажат от парно, ако не искат да плащат по-високи сметки, заради изтичащата в сградата топлина, обясни Маутнер. До началото на отоплителния сезон  тези анализи на сградите трябва да приключат, допълни тя.

Шефът на столичното парно призова общинските съветници да предприемат мерки по узаконяването на авариралия в началото на лятото газопровод в Суходол преди изтичането на мандата им. Съоръжението се оказа незаконно построено и от дружеството заявиха, че ако кметът не издаде заповед за уреждането на документацията му, може част от столичани да останат без парно в началото на отоплителния сезон.

На заседанието на общинската комисия бе решено независими експерти от асоциацията "Ко-ген" да се включат в общинската работна група, която трябва да оцени възможностите за изграждане на когенерация в "Топлофикация-София", както и да реши по какви критерии да се разглеждат инвестиционните предложения за мощности за едновременно производство на ток и топлоенергия. Преди време избухна скандал заради решение на Столичния общински съвет да даде без никаква процедура на частна фирма правото за строеж на такава когенерация в топлофикацията.

Споделяне

Още от Бизнес