Старите навици не умират:

Столичното парно продължава да не си плаща газа

Цената на синьото гориво от април поскъпва с 37 стотинки за мегаватчас

Столичното парно продължава да не си плаща газа

Дългът на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" към момента е 140 млн. лв. и макар общинското дружество да е поело ангажимент да плаща на държавния газов доставчик по 60 млн. лв. месечно от януари до март, това задължение не се спазва. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред журналисти в четвъртък, когато на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране бе обсъдено планираното поскъпване на газа от април с 0.82 на сто – или с 37 стотинки до 45.17 лв./МВтч.

Явно и тяхната събираемост не им позволява да погасяват дълга си, каза Павлов относно газовия дълг на столичното парно. По думите му за задълженията на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца има споразумения за разсрочване и те плащат текущите и просрочените си задължения, както и лихвите по тях.

Това е поредното задължаване на общинското дружество към "Булгаргаз" само няколко месеца, след като през септември 2018 г. "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) купи борч за 100 млн. лв. Половината от тази сума беше от неплатени фактури за отоплителния сезон 2017-2018 г. 

Само три години по-рано БЕХ изкупи други над 500 млн. лв. дългове на столичното парно към "Булгаргаз" и предостави парите на дъщерното си дружество. Връщането им от страна на "Топлофикация София" към енергийния холдинг става изключително бавно.

При обсъждането на цената на природния газ за следващото тримесечие стана ясно, че исканото минимално поскъпване, което предстои да бъде окончателно одобрено от енергийния регулатор на 28 март, няма да се отрази върху цената на топлинната и електрическата енергия. Само повишения над 5 процента се отразяват върху тарифите на топлофикациите.

Павлов посочи, че не може да прогнозира какво ще стане с цената на природния газ от юли, всичко зависи от международните пазари, но е възможно да има леко поевтиняване на суровината, вероятно с около един процент.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира, че предстои да се види какви заявление за цените от 1 юли ще внесат дружествата по веригата за производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия. След техен анали ще се реши  какви да са цените за регулирания пазар.

Дружествата многократно заявяват големи увеличения и ако се съобразим с тях, цената на тока може да скочи и два пъти, подчерта той. През последните години решенията на КЕВР са консервативни и ние не допускаме сериозни изменения на цената на електроенергията, каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес