Столичното парно с нов шеф след оставка на човека на Ковачки

Столичното парно с нов шеф след оставка на човека на Ковачки

Общинската "Топлофикация-София" има нов изпълнителен директор, след подадена оставка от останалия по-малко от една година на поста Кремен Георгиев, който преди това оглавяваше топлофикациите на Варна, Перник и Велико Търново, които са на дружества, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

От съобщението на дружеството не става ясно какви са мотивите за оставката на Георгиев, но се разбира, че надзорният съвет на столичното парно е бил наясно с намеренията му да се оттегли от поста. Затова, макар оставката на Георгиев да е постъпила на 18 ноември, е имало готовност за нея и на поста му веднага е назначен Александър Александров.

За новия шеф на топлофикационното дружество се посочва само, че е магистър "Топлоенергетика" от Технически университет - София, с няколко специализации в Германия, включително по Програма за обучение на висши мениджърски кадри, с повече от 20-годишен опит на ръководни позиции във водещи български и международни компании. Кои са те обаче не пише в съобщението.

Новият директор поема дружеството в момент, в който дълговете му вече са около 900 млн. лв., а междувременно намеренията на Столичния общински съвет са да се намери инвеститор, който да даде близо половин милиард лева за изграждане на четири нови инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия

Скандалите около общинското дружество обаче не спират. Последният е около договора му с дружество на Ковачки за търговия с ток, които продава произвежданата от топлофикацията електроенергия на борсата за ток и прибира съществена част от приходите от сделките.

В управата на "Топлофикация-София" в края на миналата година и в началото на настоящата влязоха и други бивши мениджъри на топлофикационни дружества, свързани с Христо Ковачки, освен Кремен Георгиев.

В надзорен съвет на дружеството е бившият шеф на топлофикацията в Плевен Валентин Терзийски. В този орган на управление освен него са и бившият вече изпълнителен директор Сашо Чакалски, както и Десислава Билева, която и преди това беше в управата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес