Столичното парно се съсипвало в полза на “Газпром”

Води се умишлена политика за съсипването на публичния образ на "Топлофикация София" и продажбата ѝ на изкуствено занижена цена, заяви на  пресконференция в неделя председателят на софийската организация на ДСБ Атанас Атанасов.

Според него целта била продажбата на дружеството "на близки до управляващите субекти” и извличането на финансови и политически изгоди. Тези, които осъществят тази сделка, ще се освободят от отговорността за евентуално бъдещо увеличение на цените на топлоенергията, каза Атанасов.

Сметките на длъжниците умишлено не се събират и събираемостта през последния месец е паднала на 12 процента, коментира членът на столичното ръководство на ДСБ Калин Янакиев. Към днешна дата вземанията на "Топлофикация София" многократно надхвърлят нейните задължения. Собственият капитал на дружеството, което означава всичките му активи, от които са извадени задълженията, е 370 млн. лв., каза Янакиев. Той допълни, че в годините между 2003 и 2005  предприятието е приключвало със счетоводна печалба между 4,3 и 1,6 милиона лева, като в този период са инвестирани 71 млн. евро.

"Приватизацията на "Топлофикация" е свързващото звено между Румен Овчаров и Бойко Борисов", допълни Атанасов. Той отбеляза, че ДСБ знае кой би бил следващият собственик на дружеството и "независимо от това, какво ще бъде търговското име на новия собственик, той задължително ще е поставено лице на "Газпром". 

Министър Румен Овчаров и кметът на София Бойко Борисов са единодушни в това, че дават старт на една консултация с чуждестранен консултант за бъдещата приватизация на дружеството, като цената на консултацията е 1,2 млн. долара, каза още Янакиев.

Споделяне

Още от Бизнес