Столичното парно става общинско само срещу 240 млн. лв.

Държавата може да прехвърли “Топлофикация-София“ на Столична община, само ако ѝ бъдат възстановени отпуснатите през Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) 240 млн. лв. за погасяване на газовия дълг на топлофикацията към “Булгаргаз“. “Ако се капитализират вземанията на БЕХ при прехвърлянето на дружеството, това ще е нерегламентирана държавна помощ, което не е желателно“, заяви в петък пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Финансовата схема, при която от държавния бюджет с решение на Министерски съвет се отпуснаха на БЕХ 400 млн. лв. за инвестиционни цели и за наливане в “Булгаргаз“, което не можеше да си събере дълга от топлофикацията, бе приложена през декември 2008 г. Тогава Министерството на икономиката и енергетиката имаше намерение да вкара топлофикационното дружество в БЕХ, но после се отказа.

При сегашното положение общината трябва да каже дали разполага с необходимите пари, за да се изчисти този дълг на столичното парно и то отново да стане общинско. Градската управа обаче надали може да си позволи да отпусне въпросната сума.

Според Трайков в скоро време трябва да има яснота по кореспонденцията с “Московска“ 33.

По-вероятно е обаче нещата около собствеността на парното да продължат да са висящи.

Споделяне

Още по темата

Още от България