Столичното парно става по-ефективно и модерно с безвъзмездни 21.5 млн. евро

Столичното парно става по-ефективно и модерно с безвъзмездни 21.5 млн. евро

Безвъзмездна финансова помощ от 21.5 млн. евро получава “Топлофикация-София“ от Международния фонд “Козлодуй“ (МФК) за модернизация на мощностите си и изграждането на когенарация за по-ефективно използване на произвежданата енергия, без които, по думите на шефа на столичното парно Стоян Цветанов, дружеството “няма бъдеще“. Шест проекта на столичното парно са били одобрени от донорите на фонда, в който влизат средства от ЕК като компенасция за предсрочното затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ “Коззлодуй“.

 

"Решението ни дава възможност да започнем жизнено необходимата технологична модернизация на компанията“, посочва в съобщение на общинското дружество в неделя неговият изпълнителен директор Стоян Цветанов. Той благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова, както и на правителството през последните две години, за подкрепата пред МФК.

 

Проектите ще бъдат изпълнени до 2017 г. като три от тях ще започват още през тази година. Общата стойност на проектите е 42 млн. евро, от които 20.5 млн. евро общинското дружество трябва да осигури само.

 

С парите ще бъдат сменени над 100 км от старите амортизирани тръбопроводи с високоефективни предварително изолирани тръби. На мощностите на топлофикацията в “Овча купел“ ще се инсталират когенериращи модули, включващи три газови двигателя с електрическа и топлинна мощност от около 10 MW. В ТЕЦ “София“ ще има реконструкция на котлите, ще се обнови тяхната система за управление и също така ще се монтират системи за оползотворяване на димните газове и излъчваната с тях отпадна топлина. Модернизацията ще засегне и ТЕЦ "София Изток". Предвижда се още по-ефективното използване на газовото гориво и редуциране на въглеродните емисии.

 

“Още от първия ден като изпълнителен директор на Топлофикация София съм убеден привърженик на проектното финансиране – така средствата отиват там, където ще донесат най-голяма полза за фирмата и за нашите клиенти. Тежкото финансово състояние на компанията не позволява да извършим технологичното обновяване без да осигурим част от средствата като безвъзмездна помощ. Въпреки това намерихме възможност да инвестираме собствени средства за изграждането и пускането до края на тази година на нова турбина, с която заместваме остаряла и излизаща от експлоатация машина в ТЕЦ “София”.”, каза още Стоян Цветанов.

 

Той допълни, че в момента дружеството кандидатства за национално финансиране през екоминистерството и други източници за подобряване на околната среда и на условията на труд в топлофикацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес