Столичното парно влага 64 млн. лв. в смяна на тръби и мощности

“Топлофикация София” планира инвестиции от 64 млн. лв. в подмяна на 36 км тръби и нови ефективни мощности през настоящата 2013 г.. Отделно ще се прави кол център за обслужване на клиентите, ще се въведе и нова методика за събиране на задълженията. Това предвижда бизнес плана на общинското дружество за тази година, съобщи Стоян Цветанов, изпълнителен директор на “Топлофикация София” пред комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет. В четвъртък съветниците трябва да го одобрят.

Седем милиона лева ще отидат за реализиране на ремонтната програма на компанията, а близо 56.5 млн. лв. са планирани за инвестиции в нови технологии и съоръжения. Парите идват основно от фонд “Козлодуй”, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие. По тази линия са започнали и консултациите за изготвяне на идеен проект за инсталация за оползотворяване на гориво от битовите отпадъци (RDF), което ще произвежда бъдещият завод за отпадъци. Тази инсталация обаче ще е готова към 2020 г., защото финансирането ѝ ще е с европейски средства през следващия програмен период.

През тази година трябва да започне изграждане на когенерираща инсталация в централата в "Овча купел 2", както и пълната рехабилитация на 7 и 8 енергиен котел в ТЕЦ "София", казаха от дружеството.

Ще бъде завършена и най-мащабната инвестиция, правена през последните 30 години - изграждането на новата турбина за комбинирано производство в ТЕЦ "София" на обща стойност от 32 млн. лв. Финансирането на обекта става със собствени средства на “Топлофикация София”.

Предстои частична подмяна на елементи или надграждане на съществуващите мощности във всички централи и топлоизточници на дружеството.

"Топлофикация София" ще въведе единен телефонен номер за информация на абонатите и кол център за обслужване на клиентите на компанията. Това е една от мерките за подобряване обслужването на столичани.

Сред стъпките за подобряване на диалога с клиентите са допълнително намаляване на времето за обслужване в центровете и касите на дружеството, въвеждане на автоматизирана система за обработване на жалби и сигнали.

В бизнес плана е заложено и разработване и предоставяне на различни бонусни пакети и предложения за коректните клиенти. "Топлофикация София" ще повтори реализираната през миналия отоплителен сезон бонусна програма "Лоялен клиент - битови абонати". През 2011-2012 г. 630 клиента са получили бонуси на обща стойност 268 000 лв. под формата на приспадане на сумата от дължимото за топлинна енергия през следващите месеци до изчерпване на спечеления бонус, но за период не по-дълъг от 12 месеца.

Разходите за покриване на бонусите се осигуряват от извън лицензионна дейност на компанията и не се калкулират в цената на топлинната енергия. Критериите и условията по програмата ще бъдат запазени и отново ще са насочени към потребителите, които нямат просрочени месечни задължения в рамките на една, две или повече от три години, както и тези, които заплащат в срок съответната си месечна сметка за парно. В резултат на проведената програма е постигнат ръст на лоялните клиенти на компанията с 12%.

"Топлофикация София" подготвя и актуализирана програма за поощряване на клиентите си. Към днешна дата близо 74% от абонатите на дружеството са коректни в рамките на закона. За тях дружеството ще търси още възможности за насърчаване и улесняване заплащането на сметките.

През последните три месеца на 2012 г. 195 клиента, които плащат през онлайн платформата на ePay.bg, са получили обратно парите си от сметки за парно и топла вода, като 29 823 лева са им били "опростени". Възстановените суми са били изцяло за сметка на ePay.bg.

Дружеството ще въведе нова методика за събиране на задълженията, която ще осигури индивидуален подход към всеки случай - от напомнящо писмо, през телефонно обаждане и лична среща за изготвяне на индивидуален погасителен план. Пристъпването към събиране на вземанията по съдебен ред и занапред ще е последната мярка в политиката на компанията, посочват от “Топлофикация София”. През миналата година са сключени над 2500 споразумения за разсрочване на натрупаните задължения за над 6 млн. лв.

Междувременно по време на заседанието на работната група за “Топлофикация - София” в Столична община избухна скандал. Присъстващите граждани се скараха заради различните си искания. Едни настояваха за спиране на делата срещу хората с неплатени сметки за парно, докато други бяха против. Гражданинът Янко Петров поиска да има индивидуални договори с “Топлофикация София”, в които да има клауза за право на откажат от услугата.

Председателят на работната група за “Топлофикация” Зафир Зарков обеща всички проблемни сметки да бъдат проверени, като за всеки конкретен случай ще се подхожда индивидуално.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?