Столицата на Европа казва не на "нецивилизованото уриниране"

Брюксел - космополитен град, приютяващ редица европейски институции и централата на НАТО, често се събужда с неприятна миризма на урина. Това признаха местните власти при откриването на нова мрежа от обществени тоалетни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Заедно с осеяните с боклуци тротоари "вредите, причинени от нецивилизованото уриниране, създават истински проблем за държавната собственост", най-вече в дните след празници, обясни заместник-кметицата на Брюксел по въпросите на собствеността Карин Лалийо.

От няколко години асоциации на местни жители организират в столицата на Европа "фестивал на гърнето", за да настояват за инсталирането на лесно достъпни обществени тоалетни и да осъдят "репресивната" политика в един град, където бирата е пълновластен господар.

Посланието е чуто, тъй като властите в Брюксел, който прие за свой символ "Манекен пис" - прочутата статуя на пикаещо момченце, решиха да облекчат жителите на града с три нови смесени обществени тоалетни и 14 уринатора.

Първият вече бе монтиран на прочутия площад "Фонтенас", а останалите 13 ще заемат скоро местата си в центъра на белгийската столица. При това седем "исторически" уринатора ще бъдат обновени.

Новите уринатори ще могат да приемат по двама господа едновременно. Употребата им ще е безплатна, докато едно посещение в обществена тоалетна ще струва 20 евроцента.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?