Столицата на Сиера Леоне е под обсада заради ебола

Експерименталното лекарство срещу вируса поражда трудни етични дилеми

Медицински служител мери температурата на пътници на летището в Абиджан, Нигерия

Из подгизналите от дъждовете улици на град Фрийтаун, който още носи белезите на една от най-жестоките граждански войни в Африка, броди нов враг, невидим, но вездесъщ: вирусът на ебола всява ужас и недоверчивост сред населението, пише агенция Франс прес в четвъртък в кореспонденция от столицата на Сиера Леоне – една от трите най-засегнати от епидемията западноафрикански държави.


Епидемията се концентрира в гористия район в източната част на Сиера Леоне, до границата с Гвинея и Либерия. В столицата обаче - на около 300 км и един ден път - тя присъства във всички разговори, набивайки се в очи с големи разноцветни букви по плакатите за превенция.

"Още не сме пострадали много, но всички се страхуват", доверява 38-годишната Оливет, продавачка в квартал "Котън три" в центъра на Фрийтаун, чиито бомбардирани или срутени сгради свидетелстват за жестокостите на гражданската война, взела от 1991 до 2002 г. десетки хиляди жертви.

"Уверявам се, че всички се мият на влизане и не давам никой да докосва мен или децата ми. Дори останалите членове на семейството", обяснява тя.

Кофи с хлорен разтвор са сложени пред входовете на магазини, офиси, църкви, на всички сгради, достъпни за посетители.

И най-дребното покашляне в обществения транспорт привлича подозрителни погледи сред пътниците, а рецепционистите в хотелите изискват клиентите да си мият ръцете преди да влязат.

В стогодишната разнебитена болница Конот, охранявана от войници, мобилизирани да пазят лекари и сестри от евентуални нападения на паникьосани жители, тестовете за СПИН бяха преустановени поради опасения, че кръвните проби може да съдържат вируса ебола.

"Всички се страхуваме заради начина, по който се разпространява Ебола, но вземаме всички необходими предпазни мерки", обяснява пред АФП Уайсу Гасама, който работи в службата по СПИН в болницата.

Рекорден брой заразени с ебола

Президентът Ърнест Баи Корома нареди разполагането на 1500 войници и полицаи около центровете за прием на болни - главно в източната част на страната, но също във Фрийтаун, за да се спазва карантината и да се разубедят роднините да отвеждат близките си без лекарско позволение.

В град, в който епидемията е основна тема във вестниците, телевизионните предавания, разговорите и малкото все още разрешени публични събирания, границата между мобилизация и самореклама понякога е много тънка.

Под едно старо дърво близо до Върховния съд транспарант с изображения на кръст и полумесец възхвалява ролята на "Специалните сили на религиозните водачи срещу ебола". Плакат призовава любителите на бижута "Суейси" да "участват в борбата", въпреки че връзката между бижутерията и предаването на вируса не и много очевидна.

Недостатъчните здравни заведения в Сиера Леоне "се пукат по шевовете" от броя на потвърдените, вероятните или предполагаемите случаи - повече, отколкото във всички останали засегнати от епидемията страни - 730 от общо 1975, 315 от които - починали, както показват най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО). Броят на жертвите във всички засегнати страни достигна 1069.

На съвещание в представителството на СЗО във Фрийтаун президентът Корома изрази съжаление "от бавната реакция на международната общност".

"Не получихме достатъчно оборудване, финансови средства, квалифициран медицински персонал, а болестта ни отне и едничкия експерт, който имахме", каза Корома, имайки предвид д-р Умар Хан, единственият специалист вирусолог в страната, починал на 29 юли, след като спаси около сто души.

Друг лекар, д-р Модупех Коле, ръководител на хирургията в болница Конот, почина след като пробата му се оказа положителна и той беше прехвърлен в център за медицинска помощ в Кайлахун, съобщиха здравните власти.

Осем китайски медици и 24 сестри, повечето работещи във военна болница, бяха поставени под карантина във Фрийтаун.

"Ние сме наистина обезпокоени, че болестта се разпространява откъм изток", признава Уайсу Гасама, който иска да е оптимист: "Поне правителството прави това, което трябва, за да ограничи вируса".

Същевременно президентът на Гвинея Алфа Конде обяви извънредно положение заради епидемията от ебола, съобщи Франс прес. Миналата седмица аналогично решение взеха Либерия, Нигерия и Сиера Леоне. Заради епидемията от хеморагична треска Гвинея Бисау затвори границата си с Гвинея.

 

Експерименталното лекарство срещу вируса поражда трудни етични дилеми

В Либерия вчера със самолет от САЩ пристигна пратка от експерименталното лекарство срещу ебола - ZMapp, което ще бъде използвано за лечение на двама либерийски лекари, заразили се с болестта, лекувайки пациенти, включително свой колега, който е починал. То бе донесено лично от външния министър на страната.

Световната здравна организация съобщи, че от това лекарство засега са произведени 10-12 дози и това поставя трудни етични въпроси - кой да има предимство при използването му, отбелязва Ройтерс.

Двамата либерийски доктори, ще са първите африканци, които ще го получат. Досега то бе дадено на испански свещеник, който по-късно почина, и на двама американски хуманитарни работници, за които се твърди, че са показали признаци на подобряване.

Освен това здравните власти се тревожат, че използването на това лекарство, чието въздействие още не е доказано, може да ги изложи на опасност да бъдат обвинени, че използват хора като опитни мишки.

Това лекарство не е панацея за проблема. То носи риск за пациента, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването на Либерия Толбърт Нийсуа.

Базираната в Калифорния компания, произвеждаща експерименталното лекарство, съобщи, че запасите ѝ вече са изчерпани и че за производството дори на съвсем малко ново количество ще са необходими месеци. Медикаментът не е бил изпробван върху хора и не е ясно дали е ефикасен, или може да навреди, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?