Столиците в Европа засилват мерките за сигурност в новогодишната нощ

Столиците в Европа засилват мерките за сигурност в новогодишната нощ

Столиците в Европа засилват мерките за сигурност в навечерието на новогодишните празници заради опасения от възможни терористични актове след смъртоносните атаки в Париж миналия месец, предаде БНР в сряда. 

След ареста на двама души по подозрения, че са планирали атентати на връх Нова година в Брюксел, полицаи и военни патрулират по централните улици на няколко минути.

"За първи път от дълго време имаме работа с движение, което има влияние по целия свят. Бяхме свидетели на терористични нападения навсякъде по света - в Австралия, Съединените щати, Канада, Европа разбира се, Северна Африка, арабските и азиатските страни, Русия. С такъв феномен не сме се сблъсквали досега", обяснява експертът по антитероризъм Андре Вандорен колко е сериозна заплахата. .

В Турция също бяха задържани двама предполагаеми привърженици на "Ислямска държава" по подозрения, че са подготвяли самоубийствени атаки в столицата Анкара.

На дежурство в новогодишната нощ във Франция ще бъдат 60 000 полицаи. В Берлин полицейски кучета ще търсят евентуалн следи от експлозиви. 3000 лондонски полицаи ще патрулират улиците като предохранителна мярка. В Москва достъпът до Червения площад, където по традиция е масовото улично посрещане на Новата година ще е с билети. А в Ню Йорк полицаите  ще бъдат подпомагани от хеликоптери, допълнителни улични камери и химически и ядрени детектори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?