Столтенберг: България е получила подкрепа от НАТО за борба срещу Covid-19

Йенс Столтенберг

България е сред държавите, получили подкрепа от НАТО за борба срещу разпространението на Covid-19, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че нашата страна, както и Литва, Полша и Румъния, са сред държавите, получили доставки на здравно оборудване с полети, осигурени от алианса.

Стотици тонове здравно оборудване бяха пренесени с полети на НАТО по целия свят, посочи Столтенберг, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че на утрешното извънредно заседание на военните министри от алианса ще бъдат обсъдени средносрочните и дългосрочните отражения от пандемията.

В отговор на въпрос на пресконференция Столтенберг уточни, че Русия не е искала съдействие от НАТО за борба със заразата.

"Основната ни задача е да съгласуваме помощта за съюзниците", добави той.

Генералният секретар поясни, че една от отговорностите на алианса е осигуряването на устойчивост, затова утре министрите ще обсъдят въпроса със зависимостта от вноса на защитно оборудване.

Работата на журналистите е изключително важна, особено днес. Видяхме държавни и недържавни играчи, които се възползваха от обстановката, за да се опитат да всеят разделение. Работим, за да открием и изобличим подобни усилия. Откритите и свободните медии са най-доброто средство срещу пропагандата, заяви Столтенберг.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?