Столтенберг: Диалогът между НАТО и Русия е възможен

Йенс Столтенберг
Укрепването на връзките на НАТО с Русия е възможно и трябва да се търсят начини за установяване на диалог с нея, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за днешния брой на френския в. "Фигаро".
 
Русия остава наш съсед и искаме в отношенията с нея да не се стига до нова Студена война, нито до нова надпревара във въоръжаването. Продължаваме да се стремим към диалог с Русия, тъй като смятаме, че той е възможен. Лично се убедих в това, докато бях премиер на Норвегия, каза Столтенберг.
 
Той изтъкна, че отношенията с Русия трябва да се подобрят и да се търсят начини за намаляване на риска от инциденти, които при сегашното напрежение може да доведат до възникване на опасни ситуации.
 
Русия засилва позициите си и модернизира в значителни мащаби въоръжените си сили и по-специално ядрения си потенциал, отбеляза шефът на НАТО.
 
Наред с това Столтенберг отново се изказа критично за анексирането на Крим, за предполагаемите кибератаки и хибридни действия на Русия, целящи "да отслабят демократичните институции на Запада". 
 
НАТО отвърна на това пропорционално, укрепвайки колективната отбрана, подчерта той. 
Споделяне
Още от Свят

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?