Столтенберг и Матис потвърдиха в Кабул подкрепата на НАТО и САЩ за Афганистан

Столтенберг, Гани и Матис по време на пресконференцията в Кабул

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шефът на Пентагона Джеймс Матис, които днес са на посещение в Кабул, заявиха, че ще положат всички усилия Афганистан да не се превърне отново в убежище за международни терористи, предаде АП в сряда.

Столтенберг подчерта, че ако силите на НАТО напуснат Афганистан прекалено рано, ще възникне рискът "страната да се върне в състоянието на хаос и още веднъж да стане убежище за международния тероризъм". По думите му алиансът осъзнава каква е цената за оставането в Афганистан, но цената за напускането "ще бъде още по-висока".

 

Столтенберг обеща НАТО да финансира афганистанските сили за сигурност най-малко до 2020 г., като продължи да отпуска близо един милиард долара годишно за нуждите на отбраната и сигурността на Афганистан.

На съвместната пресконференция с афганистанския президент Ашраф Гани американският министър на отбраната се зарече, че "чрез нашето партньорство ще задушим всяка надежда на Ал Каида или "Ислямска държава", мрежата Хакани или талибаните, че ще победят чрез убийства".

Матис и Столтенберг се срещнаха с други членове на афганистанското ръководство, вкл. с министрите на отбраната и външните работи. Отделно Столтенберг се срещна с командира на натовската мисия "Решителна подкрепа" ген. Джон Никълсън. и с ръководителя на гражданската администрация на НАТО в Афганистан Корнелиус Цимерман.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят