Столтенберг: НАТО помага на Западните Балкани да устоят на руското влияние

Йенс Столтенберг
НАТО помага на правителствата в Западните Балкани да изградят разузнавателни и отбранителни структури, които да устояват на чуждестранното и по-специално на руското политическо влияние, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на посещение в Сараево.
 
Столтенберг каза, цитиран от Ройтерс, че алиансът е осведомен за нарастващото руско влияние на Балканите и намесата на Русия в политическите процеси в Черна гора.
 
"Ние следим това много внимателно, работим с партньорите, включително с Черна гора, за да им помогнем да засилят разузнавателните си капацитети и отбранителните си институции", каза Столтенберг в отговор на журналистически въпрос.
 
Очаква се Черна гора да се присъедини към НАТО тази година - стъпка, на която Русия категорично се противопоставя. Миналата година черногорските власти обвиниха група сръбски и руски националисти, че са планирали преврат в деня на парламентарните избори на 16 октомври, който да докара на власт опозиционни сили, които са против членството в НАТО. Руското правителство отхвърли участието си в подобен заговор.
 
"Най-добрият начин да се увеличи устойчивостта срещу всякакъв вид чуждо влияние е институциите на отделните западнобалкански страни да са силни, модернизирани и реформирани", каза Столтенберг.
 
Той насърчи лидерите на трите основни етнически общности в Босна и Херцеговина да постигнат компромис за бъдещето на страната и нейния път към членство в НАТО и Европейския съюз.
 
Босна и Херцеговина постигна известен напредък в изпълнението на условията за членство в НАТО, но босненските сърби протакат изпълнението на останалите условия, посочва Ройтерс.
 
Столтенберг каза, че НАТО няма да кара насила която и да е страна да се присъедини към алианса, и отхвърли обвиненията, че НАТО ще се намеси в случай на политическа нестабилност в Босна и Херцеговина.
 
Споделяне

Още от Свят