Столтенберг: Не искаме нова Студена война с Русия

Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска "нова Студена война" с Русия въпреки опасенията на страните членки във връзка със струпването на руски войски по границата с НАТО, съобщи Асошиейтед прес.
 
Той говори в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ.
 
"Ние сме обезпокоени от . . . липсата на прозрачност (на Русия), когато става дума за военни учения", посочи Столтенберг.
 
Той спомена руско-беларуската операция през септември, включваща хиляди войници, танкове и самолети, която се състоя в Беларус, на източната граница на НАТО. 
 
Столтенберг обаче добави: "Русия е наш съсед. . . ние не искаме да изолираме Русия. Не искаме нова Студена война".
 
Той каза, че 29-членният алианс е засилил въздушния патрул в Черно море "в отговор на агресивните действия на Русия в Украйна".
 
Генералният секретар на НАТО също така подчерта в речта си пред Парламентарната асамблемия, че Европейският съюз не може да развие собствена система за отбрана извън НАТО, предаде Аджерпрес.
 
"Много добре е, че ЕС развива собствена система за отбрана в допълнение към Северноатлантическия алианс. Алиансът иска това нещо от дълго време", посочи той.
 
"Но е важно да подчертаем, че системата за европейска отбрана не може да замести системата на НАТО, а трябва да бъде вътре в рамките на НАТО", подчерта още Столтенберг.
 
Същевременно той призова страните членки на алианса са отделят повече пари за отбрана и благодари на Румъния за приноса ѝ. 
Споделяне

Още от Свят