Столтенберг: Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия дух

Столтенберг: Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия дух

Никоя стена не може да удържи под напора на човешкия дух. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на церемония в централата на алианса, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

Само за едно поколение един град, една държава, цял континент и военнополитическият ни съюз претърпяха промяна. Берлинската стена беше белег на лицето на Европа, държеше хората вътре, а идеите отвън, добави Столтенберг.

Германският посланик в НАТО Ханс-Дитер Лукас посочи, че датата 9 ноември 1989 г., когато падна стената в Берлин, е променила целия свят. По неговите думи така е започнала най-драматичната политическа промяна в следвоенна Европа.

Посланик Лукас отбеляза, че падането на стената е било неочаквано, но би било немислимо без решението на властите в Унгария да отворят границата през септември 1989 г. за източногермански бежанци.

За разлика от събитията през 1953 г. в ГДР, през 1956 г. в Унгария, през 1968 г. в Чехословакия и през 1981 г. в Полша, стремежът на хората за свобода и самоопределение повече не можеше да бъде прекършен. 

Желанието на хората за свобода изпрати разделението на Европа и Студената война в историята, добави Лукас.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят