Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да бъдат изпълнени изцяло

Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да бъдат изпълнени изцяло

Споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията в Украйна трябва да бъдат изпълнени изцяло, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени в пълен обем, а ОССЕ да получи пълен безопасен и свободен достъп до цялата територия на Украйна", каза Столтенберг на заседание на Комисията НАТО-Украйна в Киев.

Договореностите от беларуската столица предвиждат спиране на огъня, изтегляне на редица въоръжения, амнистия, подновяване на икономическите връзки и конституционна реформа в Украйна. Те обаче все още не са изпълнени.

Преди заседанието Столтенберг посети откриването на изложба под наслов "Украйна-НАТО. Формула на сигурността". Той увери, че Алиансът "и занапред ще работи в тясно взаимодействие с Украйна в отбраната, управлението и икономическите реформи.

Столтенберг ще разговаря с висши украински държавници, ще говори в парламента и ще открие новата сграда на представителството на организацията в Киев.

Украинският президент Петро Порошенко, участвал в заседанието на комисията по повод 20-ата годишнина на сътрудничеството с НАТО, обеща страната му първо "да осъществи реформената си програма" и едва след това да подаде молба за членство в Северноатлантическия съюз.

Украйна изпълнява "амбициозна програма за реформи в отбраната и сигурността, разработена от партньорите му в НАТО", и "целта на тези реформи е да постигнем критериите за членство в организацията", посочи Порошенко.

да получи членство в НАТО поне още 20 години, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?