Столтенберг: Трябва да укрепим присъствието на НАТО в Източна Европа

Шефът на Алианса очаква преломни решения на срещата на върха през юли

Йенс Столтенберг, сн. БГНЕС

Преломни решения ще бъдат приети на срещата на върха на НАТО на 8-9 юли във Варшава. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в публикувано в неделя интервю за Полското радио.
 
"Юлската среща на върха ще бъде преломна", каза той. "НАТО ще приеме ключови решения за това как да се адаптира към новата ситуация в сферата на сигурността."
 
"Трябва да укрепим присъствието на НАТО в Източна Европа, това ще бъде многонационално присъствие. По този начин ще дадем ясен сигнал, че нападение срещу една страна е нападение срещу цялата организация НАТО", отбеляза генералният секретар, цитиран от БТА.
 
"Някои от съюзниците - САЩ, Великобритания и Германия, вече декларираха, че ще бъдат в първите редове на тези, които ще укрепят тези сили", посочи Столтенберг, без да съобщава никакви подробности.
 
Toй уточни обаче, че процесът на съгласуване с военните и експертите все още не е приключил.
 
В отговор на въпрос за плановете на източния фланг да бъдат разположени четири батальона, в това число един в Полша, Столтенберг каза, че "експертите препоръчват на изток да бъде изпратен батальон, който да бъде съставен от войници от различни страни".
 
"Мислим върху това", посочи той.
 
"Детайлите ще станат известни до няколко седмици."
 
"Това е само един от елементите на плана, който алиансът разглежда", подчерта генералният секретар и напомни, че САЩ планират да разположат въоръжение и войници на източния фланг.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?