Столтенберг: "Вълците единаци" се вдъхновяват един от друг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Държавите трябва да работят заедно, за да спрат "вълците единаци", които се вдъхновяват един от друг, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг каза това при посещение в новозеландския град Крайстчърч, където през март мъж уби 51 мюсюлмани.

Повод за изявлението са и двете масови убийства в САЩ през уикенда, при които бяха убити 29 и ранени десетки хора в щатите Тексас и Охайо. Убийствата доведоха до призиви за по-строг контрол върху оръжията и до безпокойство от засилването на национализма и ксенофобията, отбелязва Ройтерс.

"Тези атаки са извършени от "вълци единаци", но в същото време те са свързани, защото нападателите се вдъхновяват един от друг и се споменават един друг в своите манифести. От това става ясно, че трябва да се борим с тероризма по най-различни начини и с най-различни средства. Обществото трябва да защитава ценностите на свободата, откритостта и толерантността. Виждаме, че мнозина от терористите са едни от нас. Те са родени в страните ни, идват от собствените ни общества. Заради това трябва да обърнем внимание на причините", каза Столтенберг пред новозеландска медия.

Нападателят от Тексас, който уби 20 души в търговския център "Уолмарт", изрази в манифеста си подкрепа за стрелеца от Крайстчърч Брентън Тарант, отбелязва Ройтерс.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн заяви, че се надява светът да запомни начина, по който Нова Зеландия се е противопоставила на насилието и омразата.

"Това е едно глобално предизвикателство. Разбира се, ние трябва да правим, каквото можем, за да се справим с актовете на омраза, насилие и расизъм в собствените си страни. Необходимо е обаче и единство в международната общност в борбата с актовете на омраза, насилие и тероризъм", подчерта Ардърн на пресконференция.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?