Столтенберг: Всички членки на НАТО са част от коалицията срещу "Ислямска държава"

Алиансът остава 12 000 бойци в Афганистан

Столтенберг: Всички членки на НАТО са част от коалицията срещу "Ислямска държава"

НАТО играе ключова роля в борбата срещу джихадистите и всички страни членки са част от международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД). Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник, когато в Брюксел се провежда двудневната среща на външните министри от Алианса. Обсъждат се кризата в Сирия и отношенията с Русия. Министрите търсят и механизъм за избягване на инциденти като този, при който Турция свали руски изтребител.

Столтенберг съобщи, че НАТО ще подготвя военни за Ирак, Йордания и Тунис за целите на борбата с терористичната групировка. На този етап не планира нова операция в Либия, където ИД вече установи контрол над части от страната.

"Осигуряваме стабилност не само с разгръщането на наши сили, но и чрез изграждането на способности за местните сили за сигурност, с организирането на учения и със съвети за силите, например в Ирак, работим добре с Тунис. Работата ни в Афганистан е в тясна връзка с борбата с тероризма и екстремизма", заяви генералният секретар.

По-късно във вторник министрите на външните работи на държавите от НАТО решиха да оставят 12 000 бойци от алианса в Афганистан догодина.

Той отбеляза, че новата мисия на НАТО в Афганистан, която започва от 1 януари, няма да промени насоката си, няма да бъде бойна, а ще цели предоставяне на обучение за местните сили за сигурност.

Мисията няма да бъде само в Кабул, а ще обхване и афганистанските провинции. Днешното решение ограничава наполовина прогнозирания мащаб на мисията, тъй като вчера Столтенберг изрази очакването в Афганистан да останат около 20 000 бойци на НАТО.

В наш интерес е Афганистан повече да не бъде рай за терористите, заяви генералният секретар, цитиран от БТА.

По неговите думи това е причината НАТО да търси пари за заплати в афганистанските служби за сигурност в следващите години.

Вече няма нужда от Русия за логистичната подкрепа на мисията ни в Афганистан, защото мисията ще бъде много по-малка занапред, заяви Столтенберг в отговор на въпрос. До неотдавна НАТО използваше руска територия за наземния пренос на част от оборудването за своите военни в Афганистан.

Очаква се в сряда външните министри да решат дали да поканят Черна гора за преговори за членство в НАТО.

Това ще е първото разширяване на НАТО, след като Албания и Хърватия бяха поканени да се присъединят през април 2008 г.

Договорът за тяхното членство беше подписан година по-късно във Вашингтон. Тогава Македония също получи право да стане член на Алианса, но това ще се случи, след като бъде решен спорът за името ѝ с Гърция.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?