Стоматологичните услуги поскъпват от 1 юли

Пациентите ще плащат повече за стоматологични услуги от 1 юли, обяви Кирил Ананиев, председател на управителния съвет на НЗОК, след като здравната каса и Съюзът на стоматолозите в България подписаха Протокол за съвместни действия по приложение на разпоредбите на Националния рамков договор 2003.

Обстоен преглед за деца до 18 години ще струва на родителите 3 лв., каза Ананиев. Седем лв. ще струва лечение на пулпит на временен зъб за пациенти под 18-годишна възраст, уточни той. Двадесет и един лв. става цената на същото лечение, но на постоянен зъб.

Обстоен преглед за лица над 18-годишна възраст ще струва 3 лв., пломбата - 6.90 и вадене на зъб - 6.90, допълни той. Децата до 18-годишна възраст не заплащат потребителска такса. Няма да се заплаща и вадене на временен зъб с упойка, уточни Ананиев.

Здравната каса продължава да заплаща договорената и извършената дейност за лицата, настанени в медикосоциални домове, за деца настанени в социални училища и домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, деца с психични заболявания и за лица, задържани под стража, добави той.

Профилактичните прегледи на децата трябва да са безплатни, но да са грижа на държавата, като тя и общините поемат финансовото обезпечаване на профилактиката, а това да е вменено в дейността на здравната каса, каза д-р Николай Шарков, зам. председател на Съюза на стоматолозите.

Децата в България са около един милион и половина и при следващи преговори за нов рамков договор вероятно ще има сериозни затруднения с касата, допълни той.

По думите му за ефективна профилактика, лечение и други стоматологични услуги са необходими 550 милиона лева на година. За тази година в бюджета на касата за стоматология са предвидени 49 млн.лв.

От оперативния резерв на НЗОК ще се ползват пари, за да се индексират сумите за първична извънболнично медицинска помощ с 2 милиона 145 хиляди лева, за болниците - с 6 милиона 255 хиляди лева, за специализирана извънболнична помощ - с 1 милион 941 хиляди лева, уточни Ананиев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: