Стопанисването на радиоточките е неизгодно за общините

В предложението от Българската телекомуникационна компания за типов договор за безвъзмездно отстъпване на радиоточките на общините има неясноти и неизгодни клаузи за общините. Затова Управителният съвет на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) ще обсъди на заседание на 16 януари дали да приеме дарението, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е и заместник-председател на управителния съвет на организацията.

В редица селища радиосигналът се предава не само по самостоятелни, но и по многофункционални линии, по които се реализира и друг вид пренос. Тези линии няма да бъдат прехвърлени на общините, а за ползването им местните администрации ще трябва да плащат значителни месечни такси, обясни Детелина Николова.

В същото време ползвателите на радиоточка плащат символична годишна такса от няколко лева за приемане на сигнала.

Николова допълни, че в предложения договор от БТК не е предвидена възможността за прехвърляне на техника и резервни части за поддръжка на радиомрежите. Не е в интерес на местната власт и забраната радиомрежите да се преотстъпват на трети лица. Така общините няма да могат да включат съоръженията в активите на свои търговски дружества и да ги експлоатират чрез тях, каза добричкият кмет.

Заместник-председателят на НСОРБ коментира, че общините ще изяснят дали разполагат с кадрови и финансов капацитет да поддържат радиомрежите и, ако преценят, могат да не приемат дарението на БТК.

Споделяне

Още от Бизнес