Стопанската камара се обяви срещу вдигането на данък лихва

Стопанската камара се обяви срещу вдигането на данък лихва

Българската стопанска камара (БСК) се обяви срещу вдигането на данъка върху лихвите по депозитите с 2 процентни пункта до 10 на сто годишно и разширяването му върху всички влогове от 1 януари 2015 г.

Тази идея лансира ГЕРБ, докато партиите подкрепящи правителството към момента по-скоро се въздържат от прокарване на поправката, която по думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов само "ще раздразни обществото".

"Идеите за промяна в данъчното облагане са пореден пример за непоследователната политика във финансово-икономическата сфера. Политика, която ерозира обществената и бизнес среда и не създава условия за дългосрочно планиране и прогнозиране", посочва БСК.

От Стопанската камара напомнят, че доверието в банковата ни система е разклатено покрай случая КТБ и "размитите и дълбоко неясни действия на БНБ".

С вдигането на данъка върху депозитите се подготвя допълнителен удар върху бизнеса и обществото.

БСК припомня, че политиците бяха поели ангажимент поетапно да премахнат този данък, но вместо това заговориха за неговото увеличаване.

"Недоверието на българина към некоректното поведение на банки и на политици, както и нагнетяваният страх, че влоговете не са гарантирани, са контрапродуктивни за развитието на икономиката", посочват от БСК.

Според Стопанската камара "лъжливо е чувството на държавата, че може да увеличи съществено приходите в бюджета от облагането на депозите". Скок на основните приходи в бюджета може да се постигне само чрез увеличаване на оборотите в икономиката, по пътя на разширеното потребление, правната и социалната сигурност, посочват от БСК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?