Стопанската камара вече издава български сертификати за електронен подпис

Центърът "Информационна сигурност" при Българската стопанска камара от днес започва да издава всички видове удостоверения за електронен подпис B-trust, включително и универсален е-подпис за персонална и фирмена идентификация пред държавната администрация като НОИ, ГДД, НСИ, ГРАО. Центърът е Регистриращ орган на доставчика на удостоверителни услуги "Банксервиз" АД.

За улеснение на фирмите, услугите на центъра ще бъдат предлагани от регионалните асоциации на БСК в 29-те областни града, съобщиха от пресцентъра на камарата.

По силата на договор с НОИ, центърът изгражда свои регионални бюра в териториалните поделения на НОИ в София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Видин, Враца и Ловеч. В тях, освен е-подписи за връзка с администрацията, фирмите ще могат да получават услуги по посредничество при изпращане на електронни документи и извършване на плащания към НОИ чрез Интернет, както и консултации, свързани с подаването на информация към НОИ.

Като официален представител на международната сертифицираща организация GlobalSign, БСК за пръв път в България преди четири години започна дейност по издаване на сертификати за електронен подпис. За разлика от българските B-trust, цифровите сертификати на GlobalSign са предназначени за гарантиране на сигурност при международен обмен на документи.

Споделяне

Още от Бизнес