Стореж на корвети за ВМС започва до края на годината във Варна

До края на годината започват проекти за модернизация на българския флот. Това каза министърът на отбраната Николай Свинаров, цитиран от Дарик радио. Той заяви това във Варна, където се честваха 124 години от създаването на военноморските сили.

По думите на Свинаров поне два от проектите на Министерството на отбраната за модернизация на армията трябва да стартират до края на годината. В момента се водели разговори с финансовото министерство за начините на финансирането им.

В МО били подготвени общо 8 проекта за модернизацията на армията, с които са запознати парламентът и комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Според Свинаров от тях ще стартират тези, за които се намерят пари.

Надявам се единият да бъде за многоцелева корвета за Военноморските сили, каза още министърът. Програмата за ВМС била много сериозна, за стотици милиони левове, стана ясно от думите на Свинаров. Първите четири построени корвети щели да са за българския военен флот, а после можело да започне и износ.

Министерството на отбраната имало желание да натовари клона на "Терем" във Варна с основните задачи по работата по корветите. Изпълнителят на корабите още не бил определен, но било ясно, че ще се строят в морската столица.

Според него до 2006 г. страната ни ще има модерен морски флот, който ще може да осигури пълна безопасност на Черноморието ни.

Българският военноморски флот заема водещо място в изпълнението на целите за партньорство в контекста за модернизация на българската армия, каза президентът Георги Първанов, който също бе за тържествата във Варна. Той допълни, че в много от случаите нашите военни моряци са първопроходци.

"В много отношения военната реформа започва именно във флота и сме свидетели на една висока бойна готовност, високо ниво на поддържане на професионализацията в нашия военноморски флот. Имаме всички основания да смятаме, че приносът на нашия флота в усилията ни за добро партньорство с НАТО и страните от ЕС ще бъдат особено важни", каза още Първанов.

Министърът на отбраната отрече да е имало търг за преоборудване на автомобилния парк на войската. Позицията си Свинаров изказа по повод информацията, че на премиера Симеон Сакскобуррготски е предоставяна папка с компромати за осуетен подобен търг.

До края на годината ще бъде взето решение за откриване на база на НАТО във Варна или Бургас, прогнозира още Свинаров. Той припомни, че политическо решение на парламента за базите все още няма. Според него в момента вървят само сондажи на експертно ниво. Министърът допълни, че решението за откриване на база ще бъде взето едновременно от българското и американското правителство.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: