Орешарски отчете:

Стоте дни на кабинета - няколко социални мерки, крехък енергиен баланс, заявка за повече приходи

Премиерът нямал против да работи под известен натиск - имало опасност от грешки, но работата се ускорявала

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

В първото от много време насам програмно интервю премиерът Пламен Орешарски даде сдържана оценка на първите сто дни от работата на ръководеното от него правителство, набеляза какво предстои в краткосрочен план и не влезе в полемика за гражданските протести срещу управлението му, продължаващи повече от 80 дни.

Пред БНР във вторник Орешарски заяви, че стоте дни на неговото, както и на всяко друго правителство служели за отправна точка да се видят бъдещите стъпки.

"За тези 100 дни свършихме няколко социални мерки, без въобще да считам, че това изчерпва социалните ни ангажименти. Успяхме да установим един много крехък и начален баланс в енергетиката като истинската работа тепърва предстои, но така или иначе мисля, че там нещата, поне на първо време са леко успокоени. Което е пък предпоставка за по-сериозна работа в следващите месеци, за да може действително в непродължителен срок да имаме по-голяма устойчивост на развитие на този така важен, не само за хората, а и за бизнеса сектор, който предопределя, ако щете и конкурентноспособност от една страна, а от друга страна разходите на домакинствата", посочи премиерът.

Той напомни, че още този месец или най-късно следващия ще бъде внесен "голям пакет за премахване или смекчаване на разрешителни и лицензионни режими".

Орешарски защити актуализацията на бюджета, като посочи, че е по-добре "да се разпусне" малко дефицитът, отколкото да има "неразплатени ангажименти и невърнат ДДС".

Премиерът призна, че нищо не е направено от неговото правителство за справяне с монополите.

"Ние монополите няма как да ги премахнем. Аз затова подчертавам, че сме подготвили законодателни мерки, които да ни позволят да направим нещо", каза той и допълни, че "цели предишни мандати нищо не е направено, за три месеца не може да се очаква коренен обрат".

Орешарски не се ангажира с прогноза колко би работило неговото правителство. Той повтори, че животът на кабинета му зависи от подкрепата на парламента.

А по отношение на политическите дебати за или против правителството той изтъкна, че " винаги съм твърдял и в 90-те години - и оттогава досега, че има ключови национални приоритети, които трябва да бъдат извадени от политическия дебат. Като най-вече ключовия въпрос и за развитие на икономиката, защото икономиката ни храни. Икономиката ни предопределя стандарта".

Премиерът предупреди, че не очаква да има единомислие по следващия бюджет.

"По отношение на проектобюджет не може да има консенсус, но може да има ключови цели, около които да се обединим и тогава да спорим кои са инструментите за постигане на тези цели. В спора може и да се родят добрите решения. Надявам се, но съм леко скептичен на този етап", каза той.

За натиска на гражданските протести, при който работи правителството, Орешарски отбеляза, че "натискът от една страна дава предпоставки за грешки, изнервяне, прибързани решения и така нататък. Но от друга страна пък и има охранителен ефект по отношение на грешки, и стимул за ускоряване на работата".

"Иначе бих приветствал и натиск върху кабинета – по-бързо да върши работа. Винаги всяко нещо може да се свърши и по-добре, и по-бързо. И в такъв аспект натиск винаги е от полза. В това число и когато не е съвсем добронамерен също".

"Аз уважавам мнението на хората, в това число и когато това мнение е срещу кабинета", каза още премиерът и предупреди, че "сме предприели всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред. В това число мерки за разграничаване на групите граждани, които се събират в подкрепа или против правителството".

"Бих призовал всички български граждани, от която и група да са, да се въздържат от екстремистки действия. Тогава ще бъдем принудени да вземем и по-сериозни мерки. Но много моля българските граждани да запазят характера на протеста както е протичал до този момент и да се въздържат от каквито и да е екстремни действия", завърши Орешарски интервюто си пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?