Стотина плажа на морето остават без охрана през лятото

Стотина плажа на морето остават без охрана през лятото

Около стотина плажа на морето ще останат без охрана през лятото. Това показват данните на Министерството на регионално развитие и благоустройството.

Общо 193 са плажовете по Черноморско крайбрежие. От тях 58 са дадени на концесия, а 63 - под наем. Министърът на регионалното развитие е подписал 32 договора за наем на плажове по морето, а областните управители на Варна, Бургас и Добрич са сключили 31 договора.

Всички морски плажове с висока посещаемост са с действащи договори за концесия или наем и на тях ще има спасители, обещават от Министерството на регионалното развитие.

Единственият плаж, за който предстои да бъде обявен търг за отдаването му под наем, е централният в Приморско.

В момента се обновяват актовете за изключителна държавна собственост на морските плажове. Това ще даде възможност за по-добро обособяване на традиционно неохраняемите морски плажове, като така ще се създадат предпоставки за тяхното предоставяне на концесия или под наем за следващия летен сезон, за поредна година обещават от Министерството на регионалното развитие.

С последните изменения в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие процедурата за предоставяне на концесия за морските плажове е значително облекчена и съкратена по време, припомнят от ведомството на министър Екатерина Захариева.

За по-добър контрол върху концесионерите и наемателите на морските плажове са се договорили зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев и областните управители на Добрич Желязко Желязков, на Варна Коста Базитов и на Бургас Константин Гребенаров.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще контролира изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите на морски плажове, произтичащи от сключените с тях договори. Областните администрации ще контролират предимно осигуряването на водно-спасителната дейност и сигурността на плажовете.

Споделяне

Още от България