Стотина протестиращи поискаха оставките на Фандъкова и всички общинари

На протеста бяха издигнати искания за оставката на кмета Фандъкова. Сн. БГНЕС

Около стотина протестиращи срещу "Топлофикация" поискаха оставката на Столичния общински съвет (СОС). Инициативният комитет на протестиращите, които се събраха пред сградата на Столична община в неделя, бе подготвил формуляри на оставките с основните мотиви, като за членовете на СОС остава само да ги разпишат.

"СОС се затрудниха да решат проблемите с "Топлофикация". Не искаме да ги затрудняваме и с писането на оставки и затова ги написахме вместо тях. Ако искаме нещо да се случи в България, трябва ние - гражданите - сами да си го направим!", заявиха от инициативния комитет.


Като мотиви за оставките са изредени бездействието към финансовия бреме, наложено от "Топлофикация", нерешеният проблем с платеното паркиране на живущите в центъра на столицата, скандалите около няколко общински дружества.


Демонстрацията протече тихо и без инциденти, при засилена полицейска охрана. Протестиращите носеха плакати, на които пише: "Свобода! От робството на Топлофикация монополист и терорист", "Фандъкова вън!!!", "Фандъкова, отговорни сте за Топлофикация!".

Янко Петров, един от лидерите на протестиращите, заяви още, че хората трябва да имат контрол върху решенията, които се взимат в СОС, тъй като общинските съветници не защитават интересите на гражданите. "Повечето съветници нямат морал. Те не решават, а задълбочават проблемите", обвини ги той.

Според председателя на групата на ГЕРБ в Столичния общинския съвет Малина Едрева протестът "е начало на предизборна кампания на партията, която представляват Йоанна, Дончо, Янко, Ангел".


Събралите се казаха, че не само протестират, но и дават решения. Те виждат решение на проблемите с "Топлофикация" в сключването на индивидуални договори на гражданите с дружеството, ежемесечно отчитане с индивидуален уред и премахване на "прогнозното количество".


Лошото управление на "Топлофикация" не значи, че тя трябва да бъде раздържавена, просто трябва да дойдат нови хора, които да си свършат работата", посъветва Янко Петров.


Другите решения, според недоволните, са: разтрогване на концесията със "Софийска вода", като Столична община да поеме функциите на частния концесионера чрез свое дружество; незабавен одит на общинските дружества "Център за градска мобилност", "Екоравновесие" и "Софийски имоти"; административно обоснована такса за паркирането на автомобили на живущите в зони с платено паркиране.


Исканията на протестиращите бяха отправени преди седмица в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на СОС. Бе посочено, че е необходима 50% гражданска квота в контролиращите общината органи.


Янко Петров обясни, че е опитал да влезе на заседанието на СОС тази седмица, но бил изгонен.


"Техните задкулисни игри продължават въпреки уверенията, че ще се съобразят с интересите на гражданите, за които вратите на заседанията остават затворени. Трябва отново да се запали искрата на недоволството или по-скоро да се поддържа", настоя той.


Само един общински съветник – Борис Цветков от БСП – дойде с малкото си дете на неделния протест пред сградата на общината.

От ГЕРБ изпратиха позиция до медиите. Конструктивните решения се намират в диалог, а не на улицата и то в началото на откриване на предизборна кампания, заяви Малина Едрева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че се работи по исканията на гражданите и те са залегнали във взетите решения от СОС и в предложенията към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Промяната в наредбата за топлоснабдяване, свързана със сключването на индивидуални договори и отпадането на прогнозните сметки за парно, е в правомощията на МИЕТ, изтъкна Едрева.

По повод другите искания на протестиращите, тя припомни, че и кметът, и общинските съветници нееднократно са заявявали, че през 1999 г. е сключена тази концесия за водата в София, която не защитава интересите на общината.

Малина Едрева коментира също, че проверките и одитите са постоянна работа на СОС и на кмета, а не кампанийна. В момента се проверяват "Топлофикация София", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", Общинско предприятие "Паркове и градини" и районните администрации, отбеляза тя. Звеното за вътрешен контрол проверява "Чистота Искър" и ОП "Гробищни паркове", добави Едрева.

В позиция, изпратена до медиите, общинските съветници от ГЕРБ припомнят, че в средата на миналата година са завършили цялостни одити на "Софийски имоти" и "Центъра за градска мобилност". В края на тази година ще бъдат проверени отново дали са спазили всички препоръки, отбелязват от партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?