Стотици адвокати поискаха извинението на Горанов за "маргиналите"

“Не си струва да се иска оставката на човек, който живее без пари в чуждо жилище“, казват юристите

Стотици адвокати поискаха извинението на Горанов за "маргиналите"

С отворено писмо 262 адвокати от цялата страна поискаха финансовият министър Владислав Горанов да се извини за обидния етикет "маргинали", който лепна на значителна част от българските граждани.

Преди три дни, по време на пресконференция, Горанов обясни, че гражданите, които не попадат в икономическите мерки на правителството, са "маргинали".

"Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях", каза Горанов.

Така финансовият министър сложи етикета "маргинали" на стотици хиляди самоосигуряващи се българи, които са гръбнакът на малкия бизнес в страната и засега не получават подкрепа от правителството.

Членовете на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) настояват председателят на парламента и премиерът да задължат финансовия министър да се извини.

Адвокатите искат държавата да включи свободните професии в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение. Към тези мерки попада и отлагането на плащането на данъците до 30 юни.

Юристите от ФОБА напомнят, че гражданите, които полагат труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение, "формират 10-15 % от брутния национален продукт на страната".

В писмото се казва, че думите на Горанов са крайно обидни и скандализиращи не малка част от гражданите, които да редовни платци към бюджета.

"Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени "маргинали", пишат адвокатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България