Стотици аптеки не работят в знак на протест срещу хаоса в системата

Здравният министър отряза претенциите на фармацевтите за държавна помощ

Сн. БГНЕС

Стотици аптеки в страната не отвориха в сряда в знак на протест срещу хаотичната политика в сектора, в резултат на която работата им постоянно се утежнява. От Националната аптечна камара, която е организатор на протестите, настояват за национална лекарствена политика, а "не хаос и прокарване на корпоративни интереси" в сферата на здравеопазването.

По данни на организаторите над 700 аптеки са се включили в протеста. По информация на регионалните фармацевтични колегии са затворени половината аптеки във Велико Търново и 40% от аптеките в Благоевград. По около 40 аптеки не са отворили в София, Сливен и Пазарждик. 20 са затворените аптеки в Бургас. Затворени аптеки има и в Кюстендил и Русе. Работещите в затворилите аптеки фармацевти увериха, че в тях има дежурни и ако се налага ще продадат лекарства по спешност и "няма да има припаднали пациенти пред аптеките".

Недоволството на фармацевтите ескалира в началото на годината заради въвеждането през февруари на общоевропейската система за верификация срещу фалшивите лекарства и националната система за проследяване на недостига на лекарства. Така се оказа, че в много кратък период на време аптеките трябва да надграждат софтуера си за новите системи, което съвпадна и с предстоящата промяна заради новите изисквания на НАП, което допълнително засили напрежението.

Заради системата за верификация аптеките бяха принудени да си купят четци за новите защитни двуизмерни кодове на опаковките, като цената им варира между 200 и 500 лева лева за брой. Отделно между 50 и 100 лева струва надграждането на аптечния софтуер, като фармацевти се оплакват, че след това ще се оскъпи и месечната им поддръжка и интернет абонамента. Най-голям разход се очертава за аптеките, които изобщо нямат компютър – около 1500-2000 лева, като аптеките без данни за техническа обезпеченост са под 1000 от общо 3400.

Фармацевтите искат финансова подкрепа и синхронизирани мерки

Въпреки че на аптеките беше обещан плавен преход за покриването на изискванията на верификацията и проследяването на недостига на лекарства, те очакват по-сериозни ангажименти и финансова подкрепа от страна на институциите, за да се случи това.

Председателят на аптечната камара Антон Вълев коментира, че колегите му не протестират срещу верификацията и електронизирането на процесите по отпускането на лекарствата, а протестират за това процесите да се случват синхронизирано, а не на парче и не за сметка на фармацевтите.

Според протестиращите фармацевти те трябва да бъдат подпомогнати за покриването на новите изисквания, тъй като е неприемливо нововъведенията да са за тяхна сметка. Освен това искат синхронизирано въвеждане на електронните системи за лекарствоснабдяването съвместно с въвеждането на електронната рецепта, за да не се налага аптеките през няколко месеца на парче да актуализират софтуера си за своя сметка.

Здравният министър: Не може да има държавна помощ за аптеките

В сряда в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев коментира, че не разбира протеста на аптекарите, тъй като им е обещан плавен преход. Той посочи, че правителството няма как да подпомогне финансово аптеките, тъй като това би било държавна помощ. Ананиев коментира, че държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация и с всеки изминат ден се увеличава броят на аптеките, които работят със системата.

"Не мога да разбера защо е този протест, тъй като това е европейска директива, имаше достатъчно дълъг период на обучение. От разговори с моите колеги от другите страни-членки на Европейския съюз знам, че никъде няма протести или такова напрежение, каквото има при нас. Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период, за да може всички аптеки да се включат спокойно и да изпълнят всички изисквания“, коментира Ананиев.

Системата за верификация работи стабилно

По данни на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) над 2000 от общо 2300 работещи с НЗОК аптеки са свързани с националната система за верификация на лекарствата до момента и тя работи стабилно.

“След 9 февруари започна оперативната фаза и тече плавният преходен период за пълно внедряване на системата. В България тя е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, изцяло според очакванията за този етап”, съобщи изпълнителният директор на организацията Илиана Паунова.

През първата седмица от работата на системата са забелязани някои технически неточности, свързани най-често с настройките на баркод четците.

“Софтуерните доставчици на всички потребители на системата са информирани веднага. “Те имат готовност да съдействат за изчистване на неточностите и да проведат обучение за работа с техните софтуерни приложения”, обясниха от организацията.

Бунт срещу системата

Исканията на Националната аптечна камара обаче надхвърлят конкретния повод със струпването на много нови изисквания, които аптеките трябва да покрият за кратък период от време и се фокусират и върху други натрупани проблеми на аптечния пазар.

Така например сред исканията е осигуряването на равнопоставен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, а не както сега “ужким забранените“ вериги да са концентрирани в големите областни градове, а в малките населени места пациентите да нямат достъп до аптека, която да обслужва рецепти по здравна каса, наркотични вещества, която да приготвя лекарства по рецепта, или пък 52 общини в България да нямат никаква аптека.

Аптечната камара настоява също за единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство, “а не както сега само във веригите аптеки, част от вертикалната структура на някои заводи и дистрибутори, лекарството да се предлага на пациента на цена по-ниска от тази, на която същите продават лекарството на необвързаните с тях аптеки на магистър-фармацевти“.

Фармацевтите искат още аптеката да се дефинира като здравно заведение, а не като търговски обект.

Споделяне

Още по темата

Още от България