Стотици арестувани в Русия след протест срещу изборните измами

Няколко хиляди души протестираха в понеделник в центъра на Москва и в Санкт Петербург срещу изборните измами. Това е една от най-големите протестни акции в страната през последните години и е възможно тя да бъде продължена. По данни на полиция в руската столица са арестувани 300 души, а в Петербург – около 120 участници в неразрешена акция, съобщиха руските медии.

 

Сред задържаните са и блогърът и борец против корупцията Алексей Навални и опозиционният деец Иля Яшин. Те "активно са призовавали към неподчинение на полицията", се казва в полицейското съобщение. Арестувани са и редица журналисти.

 

По различни данни протестиращите в Москва са били между пет и десет хиляди, които саскандирали "Русия без Путин". Неколкостотин от тях тръгнали към сградата на Централната избирателна комисия до Кремъл, но полицаи преградили пътя им и започнали арести.

 

Съобщава се, че част от протестиращите младежи са били пребити, преди да бъдат хвърлени в камионетките на службите на реда.

 

Към демонстрантите се присъединили близо 400 комунисти излязоха в Москва, за да изразят възмущението си от изборите, които според някои са били най-мръсните в най-новата руска история.

 

Белият дом изрази сериозна загриженост относно провеждането на парламентарните избори в Русия. Това обяви говорителят на американския президент.

 

"Руските избори прераснаха в насилие след сблъсъци между полиция и протестиращи", пише "Гардиън".

 

И в деня след изборите продължават сигналите за предполагаеми случаи на изборни нарушения, а в някои новинарски емисии по държавната телевизия, излъчени в неделя след края на изборния ден, бяха показани резултати, от които излиза, че в някои области избирателната активност била стигала до 146 процента, пише още британският вестник.

 

Спечелването на близо половината гласове би се приело като триумф в много други страни, но резкият спад в избирателната подкрепа в съчетание със заслужаващи внимание твърдения за измами означават, че "Единна Русия" няма особени поводи да празнува, пише в. "Дейли телеграф".

 

Тези избори бяха първата възможност за руснаците да се произнесат по решението на Путин да се завърне в президентството догодина след четири години като премиер. Резултатът трудно може да се нарече гръмко одобрение, отбелязва вестникът.

Още от Свят

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?