Стотици артисти и 30-метрова сцена за откриването на Пловдив 2019

Спектакълът на 12 януари започва с изпълнение на Теодосий Спасов

Така би трябвало да изгледа сцената на откриващия спектакъл в европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. Сн. БГНЕС

Стотици артисти ще се качат на 30-метрова сцена за откриващия спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Шоуто ще е на 12 януари, а темата му е "Ние сме всички цветове".

Сцената на 6 нива ще бъде издигната на централния пловдивски булевард "Цар Борис ІІІ Обединител". Техниката за шоуто ще пристигне в Пловдив с 20 камиона, а 200 души ще сглобяват сцената. Заради изграждането на кулата и подиумите към нея една от основните пътни артерии в града ще бъде затворена дни преди спектакъла. Самият булевард в момента все още е в ремонт, но явно от общината се надяват работата по него да приключи навреме за откриващото шоу. Част от планираните инфраструктурни проекти във връзка с Пловдив 2019 все още дори не са започнали.

360-градусова кула

Планът за откриването обаче е готов. Самата сцена ще тежи 200 килограма и трябва да дава 360 градуса видимост и така спектакълът да може да се гледа от хората, които се очаква да изпълнят булевардите "Цар Борис ІІІ Обединител" и "Мария Луиза". От фондацията "Пловдив 2019" очакват до 80 000 души да се съберат за шоуто. Заради съображенията за сигурност от сцената на 6 етажа ще се ползват 5. По етажите на сцената ще бъдат разположения екрани и мултимедийни елементи. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своебразен светлинен символ.

Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 артисти и да предостави на всички зрители добра видимост към спектакъла.

"Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019", съобщиха от фондацията "Пловдив 2019".

Артистичен директор на откриващия спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г. е основателят на Phase7 Свен Сьорен Байер, чиято цел е да предостави на зрителите незабравимо преживяване. "В началото бях турист в Пловдив. Но след толкова време, прекарано тук, аз съм частица пловдивчанин", заяви Байер на пресконференция с ръководството на фондация "Пловдив 2019" в четвъртък. Компанията на Байер има изпълнени много проекти по цял свят. През 2014 г. е подготвила церемонията по случай 25 години от падането на Берлинската стена пред Брандербургската врата в Берлин.

Артистите

"Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив - град с 8000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. "Разнообразие" и "Ние сме всички цветове" са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото "Заедно", обясниха от ръководството на фондацията "Пловдив-2019".

Добавиха, че спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии. Началото ще сложи музикантът Теодосий Спасов, тъй като "носи посланието за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал". Музикантът пише ново произведение специално за откриването.

В спектакъла ще участват над 200 кукери от целия регион, които да поставят началото на годината и да изгонят злото. Роля имат и актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Техните съученици, които учат сценичен грим, ще отговарят за визиите на всички участници в шоуто.

Танцьорите от фолклорния ансамбъл "Тракия" ще представят нова хореография в стил съвременен танц.

Режисьорът Христо Намлиев подготвя сегмент, в който 200 хориста от формациите на града ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов. С тях ще бъдат и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. Изпълнители от Академията за музикално и танцово изкуство ще изненадат публиката с лазерни арфи.

1000 пловдивчани, заявили своето желание за участие чрез кампании в интернет и срещи на живо с координатори, ще се качат на сцената, за да визуализират посланието на града за 2019 година – "Заедно".

За организацията по време на шоуто ще помагат 150 деца от пловдивското Спортно училище "Васил Левски".

Спектакълът "Ние сме всички цветове" ще завърши със заря, изпълнение на Валя Балканска и гайдаря ѝ Петър Янев. След това няколкочасов сет ще има германският диджей Schiller, който започва европейското си турне от Пловдив. 

Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефън Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридър Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рим и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер. Сценичният директор за театрална реч е Густав Рюб. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Началният час е 19.00, но организаторите препоръчват на публиката да отиде в центъра на града няколко часа по-рано, както и да използва градския транспорт, за да бъде избегнат трафика.

Споделяне

Още по темата

Още от България