Стотици белгийски джихадисти получават социални помощи

Стотици белгийски джихадисти получават социални помощи

Общо 215 белгийски джихадисти получават социални помощи, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че "несъмнено" тези средства са им помогнали да пътуват до Сирия, където да се бият в редиците на Ислямска държава.

Полицията е предприела акция, в която да установи къде се намира всеки от списъка на социалните служби и да направи необходимото, за да бъде прекратено изплащането на помощите. Допълва се, че тези лица и техните семейства, които досега са получавали помощи за безработица или безплатно медицинско обслужване, ще трябва да върнат парите.

Уточнява се, че общата изплатена сума на белгийските джихадисти от бюджета е около 80 000 евро. Според информациите досега самоличността и местонахождението на 85 души, получавали помощи, е била установена по откритото следствие.

Миналата година белгийските власти взеха решение джихадистите да бъдат заличавани от списъците на населението. Това автоматично ги лишава от правото на социално подпомагане, без задължително да се стига до процедура по отнемане на гражданството.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?