Стотици близки на бойци от "Ислямска държава" избягаха от лагер в Сирия

Лагерът в Айн Иса е останал без охрана и близките н абойци на ИДИЛ малко по малко го напускат

Близо 800 близки на чуждестранни бойци на терористичната организация "Ислямска държава" са избягали от лагер в северната част на Сирия, намиращ се в близост до сблъсъците между кюрдски и протурски сили, предадоха световните агенции в неделя.

Администрацията съобщи за бягството на 785 роднини на джихадисти от лагера Айн Иса, който е останал без пазачи след атаката на Турция в пограничната зона със Сирия.

Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи за АФП, че охранителите на лагера са го напуснали и намиращите се в него "малко по малко" си тръгват.

В лагера се намират около 12 000 души, включително близо 1000 чужденки, свързани с Ислямска държава, както и техните деца.

Кюрдските сили, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава, казаха, че може да не са в състояние да поддържат центрове за задържане с хиляди екстремисти, защото се борят да спрат турската офанзива.

От своя страна Анкара заяви,че ще поеме отговорността за бойците от "Ислямска държава" след като прочисти ивицата от други терористични организации и кюрдските бойци.

Сирийски сили, съюзници на Анкара, са превзели град Сулук на петия ден от турската офанзива в Североизточна Сирия. Агенция "Анадолу" съобщава, че центърът на града, разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата, е прочистен от кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Турция смята за терористична организация.

Кюрдски представител обаче съобщава, че сблъсъците в града продължават.

Американски представител заяви, че ситуацията в Северна Сирия "се влошава бързо".

Подкрепяните от Турция сили напредват бързо и има опасност да "изолират" намиращите се там войски на САЩ, което повишава опасността да се стигне до сблъсъци, предаде АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят