Стотици близки на бойци от "Ислямска държава" избягаха от лагер в Сирия

Лагерът в Айн Иса е останал без охрана и близките н абойци на ИДИЛ малко по малко го напускат

Близо 800 близки на чуждестранни бойци на терористичната организация "Ислямска държава" са избягали от лагер в северната част на Сирия, намиращ се в близост до сблъсъците между кюрдски и протурски сили, предадоха световните агенции в неделя.

Администрацията съобщи за бягството на 785 роднини на джихадисти от лагера Айн Иса, който е останал без пазачи след атаката на Турция в пограничната зона със Сирия.

Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи за АФП, че охранителите на лагера са го напуснали и намиращите се в него "малко по малко" си тръгват.

В лагера се намират около 12 000 души, включително близо 1000 чужденки, свързани с Ислямска държава, както и техните деца.

Кюрдските сили, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава, казаха, че може да не са в състояние да поддържат центрове за задържане с хиляди екстремисти, защото се борят да спрат турската офанзива.

От своя страна Анкара заяви,че ще поеме отговорността за бойците от "Ислямска държава" след като прочисти ивицата от други терористични организации и кюрдските бойци.

Сирийски сили, съюзници на Анкара, са превзели град Сулук на петия ден от турската офанзива в Североизточна Сирия. Агенция "Анадолу" съобщава, че центърът на града, разположен на стратегически кръстопът на около 10 км южно от границата, е прочистен от кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Турция смята за терористична организация.

Кюрдски представител обаче съобщава, че сблъсъците в града продължават.

Американски представител заяви, че ситуацията в Северна Сирия "се влошава бързо".

Подкрепяните от Турция сили напредват бързо и има опасност да "изолират" намиращите се там войски на САЩ, което повишава опасността да се стигне до сблъсъци, предаде АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?