Стотици "червеи" лъснаха в Софийския градски съд

Разрешаването на незаконни СРС е било масова практика в ръководството на съда

Владимира Янева (на преден план вдясно) и бившите й заместници преди едно от изслушванията си във ВСС. Сн.: БГНЕС

Аферата "Червей" е само капка в морето от нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), извършени от бившeто ръководство на Софийския градски съд (СГС).

Това става ясно от отговор, предоставен на Mediapool от Бюрото за контрол на СРС по Закона за достъп до обществена информация.

Проверка на институцията е установила общо 164 незаконни разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) само през 2014 г.

Тайното следене е било позволявано за престъпления като укриване на данъци и документни измами, които се доказват пред съда само по документи, а не с подслушване. Има разрешения за тайно следене на хора за участието им в развилняла се тълпа. Повече от скандално е, че съдии от градския съд са давали дори разрешение за употреба на СРС по състав от Наказателния кодекс, който е отменен през 2006 г.

По неофициална информация на Mediapool незаконни разрешения (по разбирането на Бюрото за контрол на СРС) са подписвани от бившата шефка на съда Владимира Янева, както и от всички нейни бивши заместници без съдия Петя Крънчева, която единствена продължава да заема поста си и в момента. В съда е била установена необяснимата практика СРС-та масово да се подписват от всички председатели на отделения в съда без шефката на Наказателното отделение Крънчева, която би трябвало да е ресорният заместник по тези въпроси.

От информацията става ясно, че съдът е издал незаконно 17 разрешения за проследяване на избягали затворници, въпреки че за подобно деяние не се полага подобен способ на разследване. Това е престъпление, което се води леко наказуемо – до 5 години затвор и законът не предвижда употребата на СРС.

Абсолютно необяснимо е как съдът е разрешил употребата на две СРС-та за разследване на т.нар. слово на омразата. Не е ясно как проследяването на личните разговори на заподозрените за подобно престъпление би могло да спомогне за тяхното осъждане, тъй като словото на омразата трябва да е публично и да се намерят свидетели, за да се докаже престъплението. Необяснимо е и как са одобрени две СРС-та за проследяване на хора, участващи в масово нападение над на представители на малцинствата.

Проверката е установила още две дадени разрешения за употреба на специални разузнавателни средства за разследване на укриване на данъци. Подобни престъпления за разкриват само по документи и е неясно защо е одобрено прилагането на тези тайни способи.

В отговора на Бюрото за контрол на СРС до Mediapool се посочва изрично, че законът не предвижда тайни способи за разкриване на въпросните престъпни състави. Нещо повече – тяхното разрешаване води до "опорочаване на процедурите", а от там и до блокирането на делата.

Най-големият брой незаконни разрешения за СРС са дадени за реализиране на акции срещу изпирането на пари – 141 броя. Проблемът тук е, че разрешенията са дадени едновременно и за разследване на престъпления, за които не се полага употребата на тайни способи – укриване на данъци, данъчни измами и документи престъпления. В 14 от тези 141 случая съдиите, явно без въобще да гледат, са одобрили употребата на СРС за разследване на престъпления по чл. 257 от Наказателния кодекс, който е отменен преди 9 години. Този текст също се е отнасял до разследване на данъчни престъпления.

В тези 141 случая съдиите от Софийския градски съд не са посочили в своя акт за кое точно престъпление дават своето разрешение за използване на СРС. Това е отворило възможност за службите да следят незаконно хора.

"По такъв начин законът е заобикалян и е дадена възможност за събиране на информация със СРС и за престъпления, за които това е недопустимо", гласи информацията на Бюрото за контрол на СРС, предоставена на Mediapool.

Справката трябва да ангажира незабавно вниманието на Висшия съдебен съвет, който през миналия месец постанови скандален отказ да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева заради аферата "Червей". Аргументът на мнозинството в съвета бе, че информацията е тайна. Сега Mediapool получи информацията по реда на Закона за достъп до обществена информация, което се полага на всеки редови гражданин. Констатациите на Бюрото за контрол на СРС-тата би трябвало да бъдат подложени на анализ и от страна на прокуратурата.

Всичко това показва, че проблемът с употребата на СРС-та е системен, защото службите би трябвало да са наясно, че искат да подслушват за престъпления, за които законът не позволява това. През миналата година Софийският градски съд е издал разрешения за прилагане на 3549 специални разузнавателни средства. Отказите са едва 30 или по една десета от процента. На този фон става ясно, че близо 5% от дадените разрешения са незаконни.

Разплитането на незаконните практиките в Софийския градски съд започна с разгласяването на аферата "Червей" в началото на годината. До момента по случая е известно, че агенти на ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР. СРС-тата са били поискани от "Вътрешна сигурност" във вътрешното министерство и разрешени от Владимира Янева. Официални резултати от разследването обаче няма.

Скандалът доведе до отстраняването на шефката на градския съд, а и индиректно до оставките на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Прокуратурата пък досега повдигна обвинения на Янева – за издаването на четири незаконни разрешения за СРС в рамките на скандалната разработка, както и на бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР и настоящ зам.-ръководител на звеното за подслушване в ДАНС Тодор Костадинов – за това, че е посочил в мотивите към исканията си за СРС неверни обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?