Стотици евакуирани в Зимбабве заради отслабена язовирна стена след циклона Идай

Стотици евакуирани в Зимбабве заради отслабена язовирна стена след циклона Идай

Властите в Зимбабве започнаха да евакуират жителите на град Чиманимани, който бе тежко засегнат от циклона Идай, тъй като придошлите води са отслабили язовирна стена, предаде ДПА.

Районът е сред пострадалите най-тежко от циклона, който причини смъртта на над 145 души в Зимбабве, а стотици все още са в неизвестност. Бурята, която се развихри на 14 март, взе над 600 жертви в Мозамбик, Малави и Зимбабве.

Службата за гражданска защита съобщава, че стената на язовир "Манера" във Вумба е отслабена и всички хора, живеещи в районите надолу по течението, са посъветвани да се евакуират и преместят на по-високи места.

Има признаци, че стената поддава и са застрашени над 1000 семейства, допълва директорът на службата Нейтън Нкомо.

В целия регион близо 600 000 души напуснаха жилищата си, а най-малко 1,7 милиона бяха засегнати от циклона, според различни агенции на ООН. Последиците от бурята стигат и по-далеч - според метеорологичната служба на Уганда циклонът ще повлияе климатичните системи по крайбрежието и дъждовният сезон може да настъпи по-късно. Сезонните дъждове в Уганда често започват в началото на март и приключват през май, но вместо това сега страната е обхваната от силна гореща вълна.

Споделяне

Още от Свят