Стотици французи се прощават с Жак Ширак

Стотици французи се прощават с Жак Ширак

Стотици французи дойдоха в неделя да почетат паметта на бившия френски президент Жак Ширак (1932-2019 г.) в парижкия комплекс "Дом на инвалидите", където са положени тленните останки на видния френски политик и държавник. Извилата се опашка достигна над сто метра.

Ширак, който имаше два президентски мандата и един на министър-председател, почина на в четвъртък на 86 години. Той ще бъде погребан в понеделник, когато е обявен и ден на национален траур.

Френската футболна федерация обяви, че всеки футболен мач през уикенда ще започва с минута мълчание в чест на Ширак.

Междувременно Елисейският дворец, където в четвъртък бе поставена възпоменателна книга във връзка с кончината на Ширак, съобщи, че над 5000 души вече са оставили в нея топли думи за бившия президент.

Министър-председателят на Франция Едуар Филип окачестви Ширак като "французин във всеки смисъл на думата". "Както всички, и аз съм силно развълнуван и малко носталгичен", коментира той, цитиран от Би Би Си.

Близо една трета от участниците в допитване на службата "Ифоп", цитирано от "Журнал дьо диманш", определят Жак Ширак като най-добрия президент на Петата република. Също толкова анкетирани поставят начело първия френски лидер, оглавил страната след Втората световна война - Шарл де Гол, чиито идеи са вдъхновявали и самия Ширак.

Французите виждаха в Жак Ширак "положителния образ на човек, радващ се на живота", ценяха неговата "близост до народа".

Сред основните му постижения гражданите посочват отказа на Франция да участва в американското нахлуване в Ирак, премахването на редовната наборна служба, намаляването на президентския мандат от 7 на 5 години, официалното признание, че Франция е участвала в депортирането на френските евреи през Втората световна война, а също и речта му в Йоханесбург от 2002 г., в която той призова световните лидери да обърнат внимание на климатичните промени.

Близо 30 държавни и правителствени глави от чужбина се очаква да присъстват на възпоменателно богослужение в парижката църква "Сен Сюлпис" в понеделник. Според френски медии бившият държавен лидер ще бъде погребан на столичното гробище Монпарнас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа