Стотици хиляди каталунци излязоха в подкрепа на обединена Испания

Престои да се види каква ще е "мирната съпротива" на сепаратистите срещу въведеното пряко управление на Мадрид

Стотици хиляди каталунци излязоха в подкрепа на обединена Испания

Стотици хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона в неделя, настоявайки Каталуния да остане част от Испания, два дни след спорния вот на регионалния парламент за независимост на областта, в резултат на което централното испанско правителство я лиши от автономия.

Близо 1.1 милиона души участват в похода срещу отделянето на Каталуния от Испания, съобщи говорител на организацията Каталунско гражданско общество, която организира демонстрацията. Според барселонската полиция участниците са 300 000, информира Франс прес.

Преди ден Мадрид отстрани цялото сепаратистко правителство на Каталуния, разпусна регионалния парламент и насрочи нови избори на 21 декември. Това се случи часове след като доминираният от сепаратистите парламент гласува в петък, че Каталуния става независима република – ход, който е незаконен според испанското законодателство и до голяма степен символичен.

Много от протестиращите в най-големия град на Каталуния скандираха, че отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон трябва да влезе в затвора, а по улиците се вееха плакати

с надпис "Няма да позволим Испания да бъде разкъсана на парчета" и "Пробуждането на смълчаната нация". В похода се включиха и членове на централното испанско правителство.

Предишната нощ около 150 души на мотори и в леки коли преминаха по улиците на Барселона, развявайки знамената на Испания и Каталуния, за да покажат солидарността си с испанската национална полиция и несъгласието си с обявената в петък независимост на Каталуния.

Каква ще е "мирната съпротива" срещу прякото управление на Мадрид

Испания изпадна в конституционна криза след провеждането на референдума, организиран от сепаратисткото правителство на Пучдемон и отхвърлен от Конституционния съд на Испания като нелегитимен. В допитването участваха едва 43% от избирателите в областта, като 90 на сто от тях подкрепиха независимостта, по данни на каталунското правителство.

Отстраненото в събота каталунско правителство отхвърли въведения от Мадрид пряк административен контрол в региона и предстои да се види по какъв начин сепаратистите ще се конфронтират с централната власт. Някои от тях заговориха за организиране на мирно съпротивително движение "Каталунска пролет".

Някои от отстранените каталунски министри възнамеряват в понеделник да отидат на работа, съобщават източници, цитирани от испански медии. Не е ясно дали те ще бъдат допуснати до министерствата си и въобще до какви мерки ще прибегне централното правителство в отговор на подобни провокации.


След отстраняването му в събота Пучдемон призова привържениците си за мирна съпротива срещу прекия контрол на Мадрид. Той заяви, че смята да продължи по пътя на изграждане на самостоятелна държава.

Сепаратистите в Каталуния биха загубили мнозинството си след изборите

В неделя сутринта излезе социологическо проучване, според което каталунските партии, подкрепящи независимостта, биха загубили мнозинството си в местния парламент, ако гласуването беше днес. Крехката разлика между двете страни обещава предвещава ожесточена кампания преди изборите през декември. Проучването, оповестено от в. "Ел Мундо", е проведено в началото на седмицата, докато централното правителство в Мадрид се готвеше да поеме контрол над автономната област, чийто лидер Карлес Пучдемон обяви в петък едностранна декларация за независимост.

За сепаратистките партии биха гласували 42.5% от каталунците, докато политическите им противници събират 43.4% подкрепа, сочи проучването. Само един от трима жители на региона подкрепя независимостта, докато 46 на сто от анкетираните смятат, че Каталуния трябва да остане в състава на Испания, като получи нови и гарантирани права.

Мадрид ще приветства участие на отстранения Пучдемон в регионалните избори

Мадрид обяви, че ще приветства участие на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон на предсрочните регионални избори, предаде Ройтерс, цитирайки направено снощи изявление на говорителя на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

"Сигурен съм, че ако Пучдемон участва в тези избори, ще може да упражни тази демократична съпротива", заяви Мендес де Виго, след като каталунският лидер призова към "демократична съпротива" срещу прякото управление на Мадрид.

Пучдемон подписа изявлението си като каталунски президент, което показва, че не приема отстраняването си, отбелязва Ройтерс. Той обаче призова каталунците да не използват насилие или обиди, и да уважават протестите на каталунците, които не са съгласни с решението за обявяване на независимост, взето от парламентарното мнозинство.

На изборите каталунците ще получат последната дума

Свикването на избори на 21 декември е рискован ход от страна на испанския премиер Мариано Рахой, защото може да доведе и до увеличаване на броя на сепаратистите в новия регионален парламент, но дори и да спечелят партиите, които са против отделянето, Каталуния си остава дълбоко разделена. Мендес де Виго подчерта, че на изборите каталунците ще получат последната дума.

В отговор на въпрос дали Пучдемон трябва да бъде съден, Мендес де Виго заяви само, че в Испания изпълнителната и съдебната власт са отделени и никой не е над закона.

Гражданите ще покажат какво искат чрез това къде ще платят данъците си?

В Каталуния съжителстват две правни уредби, отбеляза адвокатът на Пучдемон, цитиран от Франс прес. "От една страна имаме регионален парламент, който обяви независима република и като следствие, регионално правителство, което заявява, че е правителство на нова държава", отбелязва адвокатът Жауме Алонсо Кевиляс. "От друга страна имаме испанска държава, която казва, че направеното е невалидно", добави той.

"Ще трябва да изчакаме следващите дни, за да видим дали новосъздадената държава има достатъчно сили, за да се наложи", смята Алонсо Кевиляс. "Това ще зависи от гражданите. В деня на плащане на данъците, те ще го направят или в Испания, или в Каталуния", добави той, подчертавайки, че въпросът ще се реши през идните дни и седмици.


Карлес Пучдемон е и ще остане начело на регионалното правителство, заяви неговият заместник Ориол Хункерас. Той определи като държавен преврат действията на испанския парламент, който в събота пое управлението на Каталуния.

Белгия би дала убежище на Карлес Пучдемон

Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че никой никога няма да признае Каталуния за независима държава. Таяни смята, че в Каталуния трябва да се върне върховенството на закона, след като там бе проведен незаконен референдум. Той се обяви против посредничество от страна на ЕС, определяйки кризата като вътрешен проблем на Испания.

Отстраненият премиер Карлес Пучдемон може да поиска убежище в Белгия, а по молбата му думата ще има белгийски съд, съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен. Той уточни, че ако Пучдемон поиска и получи закрила, белгийското право ще го защитава от екстрадиция. Франкен изрази съмнение, че бившият каталунски премиер ще получи справедлив процес в Испанияи уточни, че засега няма постъпила молба от Пучдемон.

Местни медии отбелязват, че в последните дни каталунският водач е намекнал, че може да потърси подобен род защита, както и че изборът му би бил Белгия. Настоящото белгийско правителство бе излъчено с мандата на фламандските националисти, които също в дългосрочен план обмислят пълно отделяне на област Фландрия или поне преминаването към конфедерална държава.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на белгийския премиер Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума за Каталуния. Белгийското правителство тогава бе предупредено за възможността "двустранните отношения сериозно да пострадат".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?