Стотици хиляди кубика отрови се изляха от хвостохранилище

Стотици хиляди кубика отрови се изляха от хвостохранилище

Трима души са загиналите след тежка злополука в понеделник с пропукала се стена на хвостохранилище в голям завод за алуминий в Западна Унгария на 165 км западно от столицата Будапеща, предадоха информационните агенции. Аварията се счита за най-сериозната в химическата промишленост на страната.

Сред загиналите има тригодишно дете. Ранени са 120 души, осем от които са в тежко състояние.

От хвостохранилището се е изляла утайка, в която има висока концентрация на тежки метали. От резервоара са изтекли около 700 хиляди куб. м отпадъчни вещества от алуминиевото производство, част от които са силно токсични и предизвикат тежки изгаряния на кожата.

Изтичането продължава втори ден и застрашава не само жителите на близките три села, но и флората и фауната на площ от 40 квадратни километра.

Фотограф на Франс прес констатира, че в село Девечер, където са засегнати близо една трета от къщите, дълбочината на червената отровна утайка е около 10 см. Газът и токът са изключени, водата се доставя с цистерни.

Унгарското правителство обяви извънредно положение в три области - Ваш, Веспрем и Дьор Мошон Шопрон.

Унгарските медии обаче предупредиха, че химикалите, залели обширни площи в областта Веспрем, са започнали да попадат в местните потоци и реки и сега заплашват със замърсяване Дунав.

Ако отровните вещества попаднат в главната речна артерия на Източна Европа, то под заплаха ще се окажат Сърбия и нейната столица Белград, както и България, Румъния и Украйна, прогнозира руската агенция РБК.

Медийните съобщения накараха от българското Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да разпространят съобщение, според което замърсяването от аварията с хвостохранилището може да достигне българския участък на Дунав най-рано след седмица. Министерството се позовава на предварителната оценка на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

Очаква се обаче замърсяването да е силно редуцирано до минимални концентрации след преминаването му през хидроенергийния възел "Железни врата”, който се намира на десетина километра преди българския участък.

МОСВ е отправило запитване по Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на река Дунав. По предварителна информация унгарските власти предприемали съответните действия за неутрализиране на замърсяването, преди то да достигне водите на Дунав, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят