Стотици хиляди откраднати от банкови сметки на българи

Стотици хиляди откраднати от банкови сметки на българи

Стотици хиляди левове са откраднати от банкови сметки на българи през последните години, констатира МВР. Полицията не е в състояние да даде точна статистика колко са случаите, колко са сайтовете и какви суми са източени, тъй като редица от потърпевшите или не са разбрали, че им се крадат парите, или не са подали сигнал.

Специалистите от службата за борба с организираната престъпност в МВР съветват да се внимава изключително много при пазаруването или трансферирането на пари в интернет. Те обясняват, че съществуват няколко основни начини банкова сметка да бъде източена, съобщава БТА.

Един от най-популярните е чрез така наречения фишинг. Използва се специална компютърна програма, която генерира произволни email адреси. Най-често в текста им се упоменава, че има проблем с акаунта на даден потребител до банковата му сметка през интернет или до профила му в сайт за пазаруване. Жертвата бива приканена да изпрати отговор на полученото писмо, в който да напише потребителското име и паролата си.

Експертите съветват да не се отварят писма от непознат подател или много внимателно да се чете кой ги изпраща.

В огромна част от случите електронният адрес на подателя е много близък до този на истинската компания, поясняват те.

Друг начин за източване на пари е чрез фарминг. При този метод се използват фалшиви уеб сайтове, но не се изпращат писма. Прави се DNS poisoning или чрез промяна на hosts файла в компютъра на жертвата. По този начин се пренасочва трафикът от определен уеб сайт към друг, който е негово копие и има за цел кражба на лична информация.

За източване на сметки се използва и методът вишинг. Вишинг имейлите съдържат телефонен номер, на който се препоръчва да се обадят потребителите, за да потвърдят данните си.

Още по-нов хит в този тип кражба е заразяването на компютъра с вирус, разкриват експертите. С него престъпникът получава пълен достъп до всички данни от компютъра на жертвата, в това число и банкови сертификати. След като крадецът се сдобие с данните на жертвата източването на сметката вече е лесно.

Най-трудният начин за кражба на пари е така нареченото човешки проксита. Един от способите е да бъдат заразявани компютрите чрез физически достъп до тях, като се използват хората, които се занимават с хардуерна или софтуерна поддръжка. С помощта на флашка се заразява компютърът, от който се осъществяват банковите разплащания. Възможно е вирус от подобно естество да попадне при свалянето на торент или разглеждането на порно сайтове.

Експертите съветват да се използват легални антивирусни програми, чиято поддръжка на година е около 40 лева.

Друг сигурен начин е универсалният електронен подпис или така наречената виртуална кредитна карта, коментират още специалистите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?