Стотици хиляди протестираха в Париж срещу еднополовите бракове

Стотици хиляди протестираха в Париж срещу еднополовите бракове

Над 150 000 противници на еднополовите бракове, по данни на полицията, участваха в шествие в центъра на Париж тази неделя. Те протестираха срещу реформа, прокарана миналия месец от непопулярното правителство с цената на задълбочаващата се
политическата поляризация, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Според организаторите участниците са били над един милион. Обширното открито пространството край Дома на инвалидите беше изпълнено с протестиращи, развяващи знамена в розово и синьо, а демонстранти от крайната десница закачиха пред централата на управляващата социалистическа партия транспарант с искане президентът Франсоа Оланд да се оттегли от власт.

 

Протестът, който тръгна като гражданска кампания, подкрепяна активно от Римокатолическата църква, прерасна в широко движение, в което опозиционни политици и крайнодесни активисти изразиха недоволството си от непопулярния президент Оланд.

 

Комичката Фрижид Баржо, която оглави три подобни шествия в последните шест месеца, приветства протестиращите, пристигащи на парижка железопътна гара, но заяви, че този път няма да участва заради заплахите за бунт от страна на крайнодесни организации.

 

Събитието се охраняваше от 4500 полицаи.

 

"Опасяваме се от акции на крайнодесни групи. Съветвам семействата с деца да не се включват в проявата" каза министърът на вътрешните работи Манюел Валс.

 

Очаква се първият хомосексуален брак във Франция да бъде сключен идната сряда в самообявилия се за столица на гей-културата град Монпелие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?