Хората трябва да предават безплатно метали и пластмаса

Стотици хиляди събирачи на скрап остават безработни до дни

Рециклиращата индустрия: ГЕРБ остави една разорана нива, БСП ни довърши, а ДПС ни нокаутира

Стотици хиляди събирачи на скрап остават безработни до дни

Армия от 600 000 роми, събирачи на скрап, остава без работа и доходи от понеделник. Тогава влизат в сила промените в Закона за управление на отпадъците, които бяха приети през 2012 г. по времето на ГЕРБ. Те предвиждат хората вече да предават без пари старо желязо, хартия, пластмаса и други отпадъци на общински площадки, които обаче не са изградени.

 

Безвъзмездното предаване е нонсенс, защото хората плащат екотакса при покупката, на която и да е стока. Така на практика законовите промени са в интерес единствено на фирмите за разделно събиране на отпадъците, които ще вземат и мизерните около двайсетина лева дневно, които изкарва един ром, бъркайки в кофите за боклук. Годишният оборот в този сектор е 2 млрд. лв., по данни на Българската асоциация по рециклиране.

 

С цел да се предотврати хаоса депутати от БСП, начело с Добрин Данев, бяха внесли законопроект, с който искат срокът за влизане в сила на промените в закона, приети по времето на ГЕРБ, да бъде удължен до 1 януари 2016 г. Отсрочката се дава с идея през това време да се приеме изцяло нов закон за отпадъците, който да промени философията на настоящия и хората да не бъдат принуждавани да предават безплатно желязо, електроуреди и други отпадъци за преработка.

 

ГЕРБ бойкотира промените

 

Законопроектът на БСП трябваше да бъде разгледан за първо четене в парламентарната комисия по екология в четвъртък. Депутати от ГЕРБ обаче се въздържаха при гласуването на дневния ред и така заседанието на комисията пропадна.

 

Това предизвика вълна от освирквания и викове на гневни собственици на фирми за скрап, присъстващи на заседанието на парламентарната комисия.

 

"Бизнесът ще реагира остро. Ще покажем в понеделник какво е народът. Това е цирк. Как не ви е срам. Не може ли да се държите като депутати. Дайте на бизнеса да работи. Държава няма. Има една разорана нива, която остави ГЕРБ, БСП довърши, а ДПС нокаутира", каза Иво Георгиев, председател на управителния съвет на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ).

 

Той беше най-остър от присъстващите бизнесмени, чиито нерви не издържаха и се наложи да го укротяват.

 

"Ивелина, (Василева, бивш зам.-министър на екологията и настоящ депутат от ГЕРБ – бел.ред.) как не те е срам!?. Знам кой е човекът, който ви нарежда. Това е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Обслужвате интересите на оползотворяващите организации", каза Иво Георгиев.

 

Политическите сили не се разбрали за отсрочка

 

Няма решение на политическите сили за приемането на този законопроект, отговори Ивелина Василева на нападките.

 

Тя обясни, че на консултативния съвет при президента на 17 юни, както и на последващите консултации, политическите партии са се разбрали кои законопроекти трябва да бъдат приети в малкото оставащо време. Този не е в списъка, каза Василева и напусна заседанието на комисията, което се превърна в "разговор с избирателите", по думите на Страхил Ангелов, депутат от БСП.

 

Временният председател на екокомисията Добрин Данев призова депутатите от ГЕРБ да кажат дали подкрепят или не законопроекта. Вместо това, част от тях напуснаха.

 

Очаквания за ръст на кражбите

 

Борислав Малинов, председател на управителния съвет на Българската асоциация по рециклиране (БАР), предупреди, че влизането в сила на промените в Закона за отпадъците от понеделник ще има много тежки последици за българската индустрия.

 

600 000 души, събирачи на скрап ще останат без поминък, каза Малинов. По думите му това са предимно роми, които средно изкарват между 5 и 20 лв. дневно.

 

Тези хора ще трябва да си намерят друго препитание и не е изключено кражбите да се увеличат, прогнозира Михаил Михайлов, член на управителния съвет на БАР. "Така днес, ако крадат метали, утре ще убиват, защото са гладни", предупреди той.

 

Според него да се забранява да предаваш отпадъци за скрап, защото се крадат релси, е сбъркана философия. Това означава и болниците да се затворят, защото и там се краде, контрира Михайлов.

 

Борислав Малинов повтори тезата на асоциацията, че влизането в сила на закона ще удари "Стомана Перник", тъй като основна част от суровината, която ползва, е от скрап. Освен това поне около 6 хил. души от наетите около 16 000 в 500 рециклиращи фирми ще бъдат освободени, каза още Малинов.

 

Тласкате ни към сивата икономика, единодушни бяха присъстващите представители на БАР и АРИ.

 

Правен вакуум

 

Създава се правен вакуум и на практика от понеделник промените в закона за отпадъците няма как да се спазват, каза Джевдет Чакъров от ДПС. Той допълни, че именно поради тази причина ДПС подкрепя предложението за отсрочка за влизане в сила на промените.

 

Чакъров също смята, че философията на закона за отпадъците е сбъркана и е необходим изцяло нов закон. Според него за да се спрат кражбите на релси и кабели е необходим силен контрол от всички страни и най-вече от търговците на скрап.

 

Законът не може да се прилага

 

Законът за управление на отпадъците беше приет през 2012 г. от управляващите от ГЕРБ с мотив да се намалят кражбите на черни и цветни метали. Той предвижда от 13 юли 2014 г. забрана на продажбата от физически лица на метални и всякакви други отпадъци на лиценцираните площадки за скрап.

 

Търговците на скрап ще могат за изкупуват старо желязо и цветни метали само от фирми като предаваната суровина трябва да има документ за произход. Гражданите пък по закон трябва да предават безвъзмездно своите метални, стъклени, хартиени, пластмасови и други отпадъци на общински площадки. Такива трябва да има във всяка една от 264-те общини, но до момента не е изградена нито една, според депутата Добрин Данев.

 

Заради липсата на общински площадки на практика законът няма да може да се прилага от понеделник, каза зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Според него е необходимо приемането на изцяло нов закон, каквото време няма при отиващото си Народно събрание. За това най-разумното решение било отлагане на срока за влизане в сила на промените.

 

"Надявам се, че ГЕРБ ще преосмислят позицията си и отсрочката ще бъде приета", каза Георгиев. По думите му, ако това не се случи МОСВ ще трябва да наложи санкции на всички общини за неизпълнение на законовите изисквания.

 

Не е изключено първите потърпевши да са кметовете на ГЕРБ, като санкцията варира от 5000 до 15 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?