Стотици хора са в неизвестност след срутване на язовирна стена в Лаос

Няколкостотин души се смятат за изчезнали след срутване на изграждаща се язовирна стена в Югоизточен Лаос, предадоха световните агенции, позовавайки се на лаоската държавна осведомителна агенция КПЛ.

Язовирът в провинция Атапу, недалече от границата с Виетнам, рухнал снощи и излелялата се пет милиарда кубически метра вода наводнила шест села и отнесла много къщи.

Потвърдено е, че няколко души са загинали, а няколкостотин са в неизвестност. Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората.

Причината за срутването засега е неизвестна.

Властите са потърсили съдействие от правителствени служби, полицията и военните, от бизнеса и гражданите за осигуряване на хранителни продукти, питейна вода и лекарства

Понастоящем в Лаос, който изнася основната част от произведената електрическа енергия в съседните страни, и главно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организация изразяват безпокойство от амбициозните водноелектрически проекти на Лаос. Те се тревожат най-вече за отражението, което ще имат върху река Меконг - не само за флората и фауната, но и за селското население и местната икономика, които зависят от реката.

Язовирът и ВЕЦ Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена фирма, включваща южнокорейска, тайландска и лаоска компания. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация, отбелязва Асошиейтед прес.

Според АФП, която цитира сайта на строителния консорциум, централата на язовира с мощност 419 мегавата се очаквало да заработи от 2019 г.

Съоръжението струва над един милиард долара и се строи от 2013 г.

Споделяне

Още от Свят