Стотици хора се включиха в кампанията "Книги за смет"

Хора с пластмасови отпадъци чакаха часове на пл. "Славейков", за да получат талон, с който да вземат своята безплатна хартиена или електронна книга от книжарница Orange на ул. "Граф Игнатиев" 18. Събитието се състоя в рамките на кампанията "Книги за смет" – върнете килограм пластмаса и вземете книга". БГНЕС

За трета поредна година стотици се включиха в кампанията "Книги за смет" – върнете килограм пластмаса и вземете книга. Кампанията има за цел да стимулира хората да предадат поне 1 килограм пластмасови отпадъци, годни за рециклиране, срещу което получават талон за една безплатна книга.

"Основният фокус в кампанията определено е рециклирането, не е безплатната книга и искаме да възпитаме това отговорно отношение към околната среда от все повече хора и сме много щастливи, че кампанията успява. Много участници в нея започват да ни споделят, че са започнали да рециклират благодарение на кампанията, което е нейната цел", каза Симеон Василев от Фондация Credo Bonum, които са организатори на кампанията. И тази година тя се провежда в 4 града. Вчера започна в Пловдив, днес в София, 9 май в Плевен, 16 май в Бургас.

За София все още няма данни колко пластмаса е била събрана в кампанията, но се предполага, че са близо 4 тона. Преди ден в Пловдив са събрали рекордните 2 тона и половина, което е най-високото количество, което са събирали там. В София засега очакват близо 4 тона да се съберат.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?