Стотици излязоха по улиците на Скопие да защитят Гоце Делчев от България (снимки и видео)

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ използва споровете със София срещу правителството на Заев

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония проруската ВМРО-ДПМНЕ успя да изкара по улиците на Скопие стотици хора да защитят историческата личност на Гоце Делчев от България.

Партията използва историческите спорове със София и заплахата на вицепремиера Красимир Каракачанов, че може да спре Скопие по пътя му към Европейския съюз, за да организира мащабна акция срещу правителството на социалдемократа Зоран Заев. 

С патриотична иконография, фланелки с образа на Гоце Делчев и лозунги за отбрана на "македонизма" ВМРО-ДПМНЕ излезе на втория от обявените протести за събаряне на правителството, което бе формирано само преди две седмици, съобщава "Независен весник". 

Протестиращите пееха известната песен "Едно име имаме", скандираше се "Никога Северна, само Македония", "Оставка", "Мафия", докато демонстрантите преминаха пред министерството на правосъдието, по моста "Гоце Делчев" и стигнаха до министерството на външните работи.

"Днес сме тук за Македония и Европейския съюз. Гоце Делчев е стълбът на този народ. Нашите историци имат подкрепа от народа, но не от властта. Народът е най-важен, защото народът е държавата, не бива да се превръщаме в територия. Протестираме за Гоце, защото той е европейска личност", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от "Слободен печат".

"Заев и СДСМ са против ЕС. Те увеличиха тока и направиха народа длъжник. Искат да продадат Гоце, за да си поделят лицензи за фирми за производство на марихуана и да диктуват съдебни процеси. Затова сме тук, тъй като освен мафия, в Македония има народ. Този народ обича Делчев и ние няма да се откажем от него", добави той, цитиран от БНР. 

 

Преди това ВМРО- ДПМНЕ не успя да разпали протести за цената на тока, но сега се възползва от споровете за Гоце Делчев, които продължават години наред.

Въпреки Договора за добросъседство между двете държави и съвместната комисия историческите въпроси продължават да определят отношенията между двете страни.

Зоран Заев показа, че е готов на отстъпки, за да придвижи Скопие към ЕС, но правителството в София засега не може да се възползва от ситуацията и да повиши двустранните отношения на друго ниво. От София идват периодично заплахи, които не постигат значителни резултати, освен че се използват от антибългарските кръгове в Скопие. 

Как ще действа София? 

След заплахата на Каракачанов, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако не бъде постигнато съгласие в разговорите в рамките на Смесената експертна комисия по историческите въпроси, в македонските медии се появиха публикации, че София наистина ще изпълни заплахата му.

Скопие очаква конференцията да се проведе до края на годината. Преди няколко дни премиерът Зоран Заев каза, че очаква спорните въпроси да намерят решение и да не се стигне до такъв сценарий. 

Българският му колега засега не е потвърдил официално заплахата на Каракачанов. 

Спорът за Гоце Делчев 

Съпредседателят от македонска страна на Съвместната комисия с България проф. Драги Георгиев каза в интервю за телевизия "Сител", че работата на комисията не е да изяснява самоличността на Гоце Делчев, а да постигне споразумение, така че той да бъде почитан и от двете страни. 

Професорът очаква комисията, чиято работа беше спряна в края на миналата година, да поднови работата си скоро.

"Съществува архивна документация за Гоце Делчев. Има документи, в които той се е обявил за българин. Но има и документи, в които Гоце Делчев говори за македонци, македонки, за държавата Македония. Този спор ще бъде разрешен само ако крайните и твърди позиции бъдат изоставени. Трябва да го почитаме заедно и да вземем под внимание и двете гледни точки", каза професор Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Според Проф. Георгиев работата на Комисията е била прекъсната заради напрежението, възникнало след декларациите на българския парламент и БАН, които отричат македонския език. Георгиев посочи, че въпросът за македонския език е "затворена страница" и не трябва да се обсъжда от Комисията.

Преди два дни зам.-председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси със Северна Македония доц. Наум Кайчев посочи приемливата за България формулировка – "Гоце Делчев е македонец в регионален смисъл и българин в народностен смисъл". 

Комисията

Комисията бе създадена съгласно Договора за добросъседство от 2017 година, но работата ѝ зацикли и засега не успява да изпълни предназначението си.

Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Комисията засега не може да стигне до съгласие около историческата фигура на Гоце Делчев.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

По отношение на периода след 1941 г. и дали Македония е съществувала, Драги Георгиев каза, че е написано много за тези периоди в историографиите на двете страни и този въпрос не стои на дневен ред.

България твърди, че няма да бъде спирачка на Македония по пътя към Европейския съюз, но преди няколко седмици правителството отново потвърди, че е готово да реагира по време на преговорния процес, ако не бъдат изчистени спорните исторически въпроси и продължи езикът на омраза към София.

Така вече повече от три години след подписването на договора, България не успява да го изпълни със съдържание.

Българското правителство не успя да се възползва от ситуацията в Северна Македония, за да постигне желания резултат в напредъка на двустранните отношения.

Вместо това представители на управлението периодично разпалват с коментарите си безсмислени медийни войни в Скопие, които се използват успешно от противниците на сближаването и изчистването на споровете между двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?