Стотици изпратиха Петър Гюзелев в последния му път

Гюзелев остана в сърцето на хиляде почитатели, сн. БГНЕС

Последно сбогом казаха близки, приятели и стотици фенове на китариста на "Щурците" Петър Гюзелев, който почина в петък на 68 години след дълга битка с рака. Сред дошлите да изпратят твореца в последния му път беше и президентът Петър Стоянов (1997-2000 г.). Съболезнователни телеграми изпратиха и сегашният държавен глава Росен Плевнелиев, служебният премиер Марин Райков и министърът на културата Владимир Пенев.

 

Поклонението пред музиканта се състоя в Столичната библиотека, където той често е ходил да чете.

 

"Няколко поколения се възхищаваха от огромния талант на Петър Гюзелев и от щедростта, с която той даряваше публиката. Той остави прекрасна следа в музиката, но е важно и публичното му послание, че трябва да бъдем винаги ценни, да подаваме ръка на хората в нужда, вместо да гледаме само личния си интерес", се казва в съболезнователния адрес на Плевнелиев.

 

"Петър Гюзелев бе голям музикант и голям човек. Със своето творчество той остави незаличима следа в българската музика и трайна диря в сърцата на поколения българи", посочва и премиерът Марин Райков. Според него китаристът винаги ще бъде пример за бъдещите музиканти в България.

 

Петър Гюзелев е истински рокаджия, без който "Щурците" нямаше как да се превърнат в легендата, вдъхновила поколения меломани, посочва от своя страна Владимир Пенев. "Пеци правеше всичко с много хъс и с вярата, че най-важното в човешкия живот е смирението. До последния си дъх той пишеше нови песни, подготвяше два нови албума, не мислеше за болестта, а за това какво послание да отправи към хората със своето творчество. А посланието му бе простичко – да помагаме на нуждаещите се, да даряваме повече човечност, да милеем за културата“ пише в съболезнователния адрес на министъра на културата.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?