Стотици мъже скочиха в ледените води за кръста на Богоявление

Православната църква отбелязва Йордановден

Стотици мъже скочиха в ледените води за кръста на Богоявление

Православната църква отбелязва на 6 януари празника Богоявление, или Йордановден. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Богомил, Божидар и други.

По традиция на този ден мъже скачат в ледените води, за да извадят кръста, който свещеникът хвърля в реката. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година.

В София 22-годишният Александър Лебешковски извади за трети път кръста на християнския празник Богоявление от езерото в Дружба. В ледените води на езерото скочиха общо 50 мъже. Най-младият сред тях бе Живко Минков на 19 години, а най-възрастният - 79 годишният Борислав Бранков.

Лебешковски обяви, че ще дари паричната награда от 400 лв. на сдружение за деца с онкохематологични заболявания. Те са мои приятели, мое семейство и призовавам хората да подпомогнат със средства децата, които се възстановяват от такива заболявания, каза той.

В Перник за първи път от десетилетия кръстът бе изваден от вода. Досега той се разиграваше на търг, като негов "кум" ставаше платилият най-много пари. Сега обаче ритуалът се проведе в тренировъчния басейн на противопожарната служба в Перник, а 45-годишният Емил Янев извади богоявленския кръст. Кметът на общината Станислав Владимиров подари икона на свети Иван Рилски на победителя, а църковното настоятелство на едноименния пернишкия храм осигури парична награда за всички участници. Още петима смелчаци се хвърлиха във водата.

25-годишният Теодор Цветков от Русе извади Богоявленския кръст от р. Дунав. В ритуала по спасяването на кръста в ледените води на Дунав участваха 11 души.

Богоявленският кръст от водите на язовир "Пчелина" край Разград бе изваден от 31-годишния Момчил Петров. В ритуала участваха общо 16 мъже. Победителят получи икона, а за всички смелчаци, скочили в ледените води на язовира, имаше грамоти. Стотици разградчани присъстваха на събитието, организирано от трима млади предприемачи, които възобновяват традицията в града след повече от 20-годишно прекъсване.

В Стара Загора кръстът бе изваден от 21-годишният Мирослав Тачев от Раднево, който участва за трети път. Преди хвърлянето на кръста Старозагорският митрополит Киприан отслужи Утреня и св. Василиева литургия в Катедралния храм "Св. Николай" в града. По време на службата 8-годишният Георги Николов бе подстриган за иподякон.

Илюзионист хвана кръста в Габрово, а 13-годишен в Тетевен

Илюзионистът и общински съветник Йордан Белев извади кръста от студените води на река Янтра в Габрово. Той улавя кръста на Богоявление за втори път. "Пътувам много и, повярвайте ми, живеем в един прекрасен град", каза Белев пред журналисти и пред габровци, които го чакаха, за да докоснат кръста. Йордан Белев го подари на кмета на града Таня Христова, а тя му върна жеста с бутилка вино.

Традиционно в град Тетевен се проведе служба в църквата "Св. Всех Святих" и литийно шествие до моста, в близост до гимназията "Сава Младенов". Там в ледените води на река Вит, за да извадят кръста, се хвърлиха седем смелчаци. Сред тях бе и 13-годишният Йоан Николов, който пръв стигна до светия символ.

27-годишият шампион по таекуондо Николай Томанов пък хвана хвърления във водите на Благоевградска Бистрица кръст. В ритуала участваха близо трийсет мъже, а за Томанов това е втора година, в която влиза във водите.

Празникът започна рано сутринта в храма "Въведение Богородично" в Благоевград, където беше отслужена утринна Света литургия, а след нея Василиева литургия. Свещениците извършиха Богоявленски водосвет, а след него с шествие стигнаха до река Благоевградска Бистрица, която минава през центъра на града. Там отец Стоян Бербатов освети водите ѝ и хвърли кръста, който беше уловен и върнат в храма от Николай. Във водите се изви и хоро, на което се хванаха облечени в носии мъже.

22-годишният Яким Георгиев, който учи бизнес администрация в Англия, извади кръста от морето в Бургас. 34 мъже между 17 и 51 години скочиха за светинята, хвърлена от Сливенския митрополит Йоаникий.

В Калофер пък се проведе нашумялото през последните няколко години мъжко хоро във водите на река Тунджа. Там кръстът беше хвърлен от местния свещеник и даден на най-малкия участник в хорото - е 4-годишният Радомир. Баща му заяви, че синът му сам е изразил желание да участва в хорото, защото се смята вече за голям. Участниците в хорото скандираха “Българи, юнаци”.

Споделяне

Още от България