Стотици мигранти опитаха да щурмуват границата между Турция и Гърция

Стотици мигранти опитаха да щурмуват границата между Турция и Гърция

Около 350 мигранти са опитали да щурмуват границата между Турция и Гърция, но са били отблъснати от гръцките граничари. Ситуацията се е развила в района на Кастаниес на сухопътната граница с Турция, съобщи гръцката телевизия "Скай".

Телевизията твърди че турски служители са подкрепили опита на мигрантите, като са изстреляли заряди със сълзотворен газ.

Мигрантите направили неколкократни опити да преминат границата, но били отблъснати, се казва в информацията.

В операцията на гръцките сили за сигурност са участвали и служители на "Фронтекс" от различни европейски страни.

Гръцкото министерство на отбраната смята, че организираният опит за преминаване на границата със сигурност е бил предварително планиран и е имал за цел да изпита реакциите на гръцките сили за сигурност, съобщи БТА.

Нападението идва няколко часа след неуспеха на лидерите на Турция, Германия, Великобритания и Франция да постигнат споразумение по въпроса за миграцията.

От вчера е в сила и забрана за влизане в страните от ЕС на лица, идващи извън Европа, за срок от 30 дни.

В същото време Анадолската агенция цитира доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", според която бежанци са задържани, подлагани на сексуално посегателство, обирани, нападани и събличани, преди да бъдат връщани обратно в Турция от гръцките сили и неизвестни въоръжени групи.

Хиляди мигранти и бежанци остават блокирани в граничните райони между Турци и Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа