Стотици мигранти спасени край бреговете на Либия и Испания

Стотици мигранти спасени край бреговете на Либия и Испания

Ирландски военен кораб спаси 242 мигранти край бреговете на Либия, предаде Ройтерс, като се позова на въоръжените сили на страната.

Тези хора били открити на дървени плавателни съдове на 93 километра северозападно от либийската столица Триполи.

Това е била първата операция на ирландския военен кораб "Самюъл Бекет", откакто е бил изпратен в района на 25 септември, за да се включи в международните усилия за подпомагане на бедстващи в Средиземно море мигранти.

Сто и петнайсет марокански мигранти, опитващи се да достигнат Испания с надуваеми лодки, бяха спасени днес призори, съобщи испанският Червен кръст, цитиран от Франс прес в понеделник.

"Сто и петнайсет мигранти от марокански произход, сред които 92 мъже, 2 жени и 21 непълнолетни, бяха взети под грижите на Червения кръст при пристигането си на пристанище Барбате" (провинция Кадис), каза за АФП говорител на институцията.

Те са били извадени от петте лодки край бреговете на област Андалусия от службата за спасителни операции по море и от испанската Гражданска гвардия.

От събота центровете за спасителни операции по море в градовете Тарифа, Алмерия и Картахена са спасили близо 300 души от 11 плавателни съда.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?