Защо Москва "притихна" за руските влогове в Кипър?

Стотици милиони евро изтеглени от затворените кипърски банки

"Подстрижката" на големите влогове може да се окаже и повече от 40%

"Юниаструм банк"  - "вратичката", през която приближени на Кремъл са изтеглили парите си от Банката на Кипър.

Стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клонове им в Лондон и Москва тогава, когато обикновените кипърци не са могли да изтеглят от банкоматите повече от 100 евро на ден, съобщава в сряда гръцката телевизия Мега.

Според информацията на телевизията на остри критики е подложен управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис, който в разгара на кризата разреши да продължат работа филиалите на Банката на Кипър и Кипърската народна банка в Лондон. По този начин е станало възможно изтеглянето на огромни суми от сметките в кипърските банки в британската столица и през една банка в Москва.

Това е било оправдано с необходимост за купуване на хуманитарна помощ, лекарства или гориво за самолети. Европейските преговарящи разбрали, че нещо не е наред, когато кипърската Централна банка поиска повече пари от сумата, която предварително бе заявена в Европейската централна банка.

Гръцката телевизия Мега, цитирана от БТА, посочва, че управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис в момента е под прицела на цялото политическо ръководство и има все повече искания за оставката му. За да се случи това обаче са необходими промени на конституцията на Кипър, а самият банкер изтъква, че ЕЦБ положително оценява работата му.

Мега съобщава, че в ръцете на председателя на кипърския парламент Янакис Омиру в момента има списък с последните операции на кипърските банки, извършени тогава, когато Еврогрупата взимаше решението за "подстригване" на депозитите.

Заради "големи кражби" "подстрижката" на влоговете може да се увеличи

Същевременно кипърският в. "Филелефтерос" съобщава за появили се данни за "големи кражби на пари" от Кипърската народна банка, извършени с помощта на редица нейни служители. Президентът на банката Андреас Филипу и членове на управителния съвет са посочили на закрито парламентарно заседание, че "има голям скандал заради изтичането на милиарди евро от Кипър в Гърция". Те твърдели, че разполагат с документи, според които в скандала са замесени редица лица, които са контактували с ръководството на банката, но банкерите са отказали да назоват имената им заради опасения за живота си.

На заседанието спешно са били повикани председателят на парламента Янакис Омиру и главният прокурор Петрос Клиридис, който е поискал от банкерите да предоставят данните на парламента. Омиру и главният прокурор са решили данните да бъдат включени в категорията "изключително секретно" и да се съхраняват в парламента, в който са взети засилени мерки за сигурност, отбелязва "Филелефтерос".

Ако се окаже, че в кипърските банки сега има по-малко пари, отколкото преди, планираният процент на извънредния данък върху депозитите със сигурност ще се увеличи, коментира руската агенция ИТАР-ТАСС. Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис, който бе казал, че е възможно да бъде наложен данък от 30-40 процента върху големите влогове в Банката на Кипър, заяви в сряда пред кипърската държавна телевизия, че не изключва подстрижката на влогове над 100 хиляди евро в Банката на Кипър да е 50 процента, а в Кипърската народна банка - дори 80 процента.

Москва, кой знае защо, притихна

Същевременно мнозина се питат защо, въпреки големия брой засегнати руски вложители, коментарите от Москва по темата стихнаха.

Според новия план на Еврогрупата за спасяване на Кипър, засягащ две банки, страната фактически престава да бъде неустойчив офшорен център, загубите се прехвърлят на крупните вложители, сред които непропорционално много са руснаците, избягващи данъци. Защо тогава Кремъл прекрати гръмките протести? Този въпрос задава американският вестник "Вашингтон пост", след което лансира тезата, че може би най-важните играчи са успели да спасят парите си благодарение на такива "вратички" като "Юниаструм банк". Това фактически е опериращ на руския пазар клон на Банката на Кипър, нейна дъщерна компания.

"Защо Москва престана да говори за руските пари в Кипър", пита в заглавие московският кореспондент на американския вестник "Крисчън сайънс монитър" Фред Уейр.

Москва не само се отказа да участва сериозно в спасяването на огромни средства, принадлежащи на руснаци, но и прекрати шумните протести, които се разнасяха по целия свят миналия месец. Защо стана така не е съвсем ясно, пише авторът. Той отбелязва, че при това новият план, по силата на който ще бъдат преструктурирани двете най-големи банки на острова – Банката на Кипър и Лаики банк – предполага значително по-голяма "подстрижка" на големите влогове, отколкото първоначалната програма, предизвикала остарата руска реакция. Това означава, че богатите руснаци, които държат в кипърски банки около 31 милиарда долара, могат да загубят 30% (а вероятно и повече).

При това Русия даже заяви, че може да смекчи условията по връщане на заема от 2.5 милиарда долара, отпуснат от Москва на Кипър през 2011 г., и даже частично да го отпише.

Някои руски анализатори твърдят, че Москва е притихнала, разбирайки, че под данъчно облагане ще попаднат по-малко руски пари, отколкото се е опасявала, пише "Крисчън сайънс монитър".

Сегашното споразумение практически заобикаля някои платежоспособни търговски банки, включително и Russian Commercial Bank of Cyprus, която принадлежи на руската държавна банка ВТБ, отбелязва изданието.

"Най-богатите руснаци, които са най-близо до Кремъл, можеха да използват политическия хаос от миналата седмица, за да приберат бързо парите си от Кипър благодарение на важна "вратичка" – Банката на Кипър владее 80% от руската "Юниаструм банк", която не е въвеждала никакви ограничения за парите на руските вложители", твърдят експерти от Центъра за изучаване на глобализацията в Монреал, цитирани от Фред Уейр.

Авторът допуска, че е възможно също така руският президент Владимир Путин да е решил да използва ситуацията за прекрати практиката, при която руски компании регистрират фирми на Кипър, за да плащат само 10-процентен данък върху печалбата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?